Henia pokazała swój sposób na chlebek z patelni. Na śniadanie nie ma niczego lepszego
Ulubienica polskich gospodyń Henia Foks jest zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni. Jednak niektóre jej przepisy mogą zaskakiwać. Jednym z nich jest ten przepis na niezwykły chrupiący chlebek orkiszowy, pyszny i tak prosty, że niemal trudno uwierzyć.
Orkiszowy chlebek na śniadanie
Orkisz to jedno z tych zbóż, które mogą kryć się pod zagadkową nazwą „ pradawnych odmian pszenicy ”, znaną nam z półek supermarketów. Rzeczywiście, popularny setki lat temu, a dziś dopiero odzyskujący miejsce na scenie używanych przez nas mąk, zasługuje, by zwrócić na niego uwagę. Jako „pradawny” jest przecież mało zmodyfikowany, a to oznacza między innymi łagodniejszy dla naszego żołądka.
Dlatego warto sięgać po dawne zboża i korzystać z ich dobrodziejstw zwłaszcza teraz, kiedy standardowe mąki, na których można polegać, da się kupić nawet w dyskontach. Po jedną z takich mąk sięgnęła Henia Foks i zaprezentowała przepis na szybkie śniadaniowe wypieki .
Chrupkie pieczywo Heni
Przekąska, którą proponuje kucharka, nie dla każdego będzie zresztą chlebem. To przaśne placki z trzech składników , które poleca ona przyprawić ziołami. Sprawdzą się one więc zarówno jako sposób na śniadanie czy drugie śniadanie, jak i jako dodatek do sałatek czy imprezowa przekąska .
Składniki
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- ½ szklanki gorącej wody
- 30 ml oliwy
- Sól i wybrane zioła (np. rozmaryn i suszony czosnek)
Szybki chleb na śniadanie
Niewątpliwą zaletą tego chlebka jest to, jak szybko można go przyrządzić. Mąkę mieszamy z solą w misce i dodajemy szklankę gorącej wody . Szpatułką mieszamy ciasto, dodajemy oliwę i wybrane zioła i wciąż mieszamy, tak długo, aż składniki się połączą.
Ciasto będzie dość rzadkie i będzie lepiło się do rąk . Odstawiamy je, by odpoczęło przez ok. 15 minut. Oprószamy mąką stolnicę albo blat, wyjmujemy ciasto i obsypujemy je mąką. Dzielimy masę na mniejsze części, każdą z nich wałkujemy. Można pomóc sobie, wykrawając albo wycinając miseczką okrągłe placki .
Placki pieczemy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni na palniku o średniej mocy. Wypiekamy z obu stron , aż będą przyrumienione i piegowate. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wypróbuj też przepisy na niezwykły kisiel Danuty Martyniuk i dżem z truskawek bez cukru .