Smakosze.pl Porady Miód i cytrynę dodawaj do herbaty tylko pod 1 warunkiem
Rus32, Getty Images

Miód i cytrynę dodawaj do herbaty tylko pod 1 warunkiem

3 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Herbata to popularny napar, który do naszego kręgu kulturowego przybył dopiero kilka wieków temu. Mimo wszystko i tak zdołał stać się najczęściej pitym napojem na całym świecie - ilościowo przebija nawet kawę. Niestety, Polacy często popełniają błąd, spożywając ją nieodpowiednio.

Okazuje się, że bardzo łatwo zniszczyć dobroczynny wpływ miodu i cytryny na organizm człowieka. Wystarczy, że herbata będzie za gorąca, lub w kubku ciągle parzyć będą się liście, a oba dodatki tracą na swojej wartości.

Herbata z miodem i cytryną? Należy przestrzegać kilku zasad

Każdy z nas doskonale wie, że miód świetnie działa na organizm w kontekście odporności. Nie bez powodu jest nazywany "naturalnym antybiotykiem" - wykazuje zdolności przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, które sprawdzają się jako remedium na wielorakie infekcje.

Podobnie jest z cytryną, która zawiera mnóstwo witaminy C. Kwas askorbinowy wzmacnia układ odpornościowy ludzkiego ciała, przez co znacznie ciężej zachorować. Dodatkowo, jako przeciwutleniacz, pozytywnie działa na wygląd i kondycję skóry niszcząc wolne rodniki.

Niestety, jeśli dodamy je w złym momencie, będziemy pili smaczny, jednak znacznie mniej wartościowy napój. Miód w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, a kwas cytrynowy z owocu może łączyć się ze związkami z liści herbaty, tworząc cytrynian glinu.

Temperatura herbaty

Miód zachowuje najlepsze właściwości w temperaturze około 35 stopni Celsjusza. Takie warunki panują w ulu, a podgrzanie go powyżej 50 stopni Celsjusza sprawia, że zniszczeniu ulegają enzymy mające właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dlatego tak ważnym jest odczekanie kilku minut przed posłodzeniem napoju, aż zawartość kubka nieco ostygnie.

Witamina C z cytryny także jest delikatna i duża temperatura degraduje ją. Z tego powodu, podobnie jak w przypadku miodu, warto odstawić herbatę na kilku minut, aż odda dużą część swojej temperatury do otoczenia.

Poszukujesz więcej ciekawych newsów o herbacie? Zajrzyj do tego tekstu, w którym wyjaśniamy, dlaczego nie wolno wyrzucać zużytych torebek po herbacie. Tutaj z kolei zdradzamy związek pomiędzy piciem gorącej herbaty, a rakiem przełyku, który jest bardzo częstym powodem śmierci.

Fusy herbaciane a kwas cytrynowy

W herbacie znaleźć można glin - pierwiastek chemiczny, który odkłada się w liściach z gleby. W takiej formie nie jest rozpuszczalny w wodzie, lecz po dodaniu soku z cytryny, przekształca się w cytrynian glinu, który jest już rozpuszczalny w wodzie. Substancja ta odkłada się w mózgu i może wpływać na zwiększone prawdopodobieństwo zachorowania na alzheimera.

Wystarczy jednak wyjąć fusy przed dodaniem cytryny, a napar nie jest już w żadnym wypadku groźny. Stosowanie się do powyższych porad sprawi, że picie tego napoju będzie nie tylko przyjemne, lecz również wyjątkowo zdrowe.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: swiezopalona.pl, Onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy