Jajecznica po grecku to hit nad hitami. Jest smaczniejsza nawet od jajecznicy na boczku
Jeśli szukasz potrawy, która doda ci energii z samego rana, to ta grecka wersja jajecznicy jest w sam raz dla ciebie. Strapostrada, bo taką nosi nazwę, jest jedną z tradycyjnych potraw. Ogromną rolę odgrywają tutaj niezwykle aromatyczne dodatki.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem
Śniadanie musi być odpowiednio zbilansowane, by było sycące, treściwe, ale jednak nie za ciężkie. I tu pojawia się właśnie strapatsada, czyli jajecznica w greckiej wersji. Dzięki dodatkom jest niezwykle aromatyczna i po prostu pyszna.
Strapostradę podaję zwykle z pokrojonym awokado i domowymi grzankami. Jajka, pomidory , kultowy, grecki ser i zioła. Nie ma lepszego połączenia. Ta jajecznica po grecku na pewno również ci posmakuje.
Jajecznica po grecku na dobry początek dnia
Jajecznica po grecku jest lekką, aczkolwiek sycącą opcją śniadaniową. W przeciwieństwie do klasycznej wersji dania nie zawiera mięsa i jest przez to po prosu zdrowsza. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie kilku składników.
Składniki na 2 porcje:
- 5-6 jajek
- pół opakowania sera feta
- 2 słodkie pomidory
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonego tymianku
- świeżo zmielony pieprz
- niewielka ilość masła do smażenia
Jak przygotować strapatsadę?
Na początku sparz pomidory i obierz je ze skórki, a następnie pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na maśle. Do miski wbij jajka , dodaj pokrojony w kostkę ser. Całość oprósz suszonym tymiankiem, oregano i pieprzem. Całość wymieszaj.
Gdy pomidory przyrumienią się na patelni, wlej przygotowaną masę. Wymieszaj całość na patelni i smaż na niewielkim ogniu, jak klasyczną jajecznicę. Gdy jajka się zetną, spróbuj dania i w razie potrzeby dodaj odrobinę soli. Ser feta jest słony, więc w tradycyjnym przepisie nie dodaje się go do jajecznicy.
Na śniadanie polecamy również owsiankę z chipsami z bananów oraz waniliowe placuszki . Palce lizać.
Źródło: medonet.pl