Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka sadzone na wodzie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.11.2021 01:00

Jajka sadzone na wodzie

Jajka sadzone na wodzie
canva/pedphoto36pm

Jajka sadzone na wodzie to świetna alternatywa dla klasycznego smażenia jajek na maśle czy oleju. Jajka z wody są delikatniejsze, mniej kaloryczne i lekkostrawne. Podczas sadzenia jajek na wodzie szybciej doprowadzisz je do odpowiedniego dla siebie konsystencji i ścięcia, bez spalenia i nadmiaru tłuszczu. Sprawdź, jak usadzić jajka na wodzie.

Jajka sadzone są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Przygotujesz z nich pożywne śniadanie, obiad, lunch, kolację. Jajko sadzone to również pyszny dodatek do domowych burgerów. Niestety jajka sadzone na maśle lub innym tłuszczu szybko się przypalają i są ciężkostrawne. Jajka sadzone na wodzie nie zawierają grama masła, oleju i przygotujesz je szybko i bez przypalenia.

Jajka sadzone na wodzie wyglądają bardzo estetycznie i mają doskonałą konsystencję: ścięte białko i delikatnie rozlewające się żółtko. Jeśli chcesz bardziej je ściąć, gotuj jajka trochę dłużej. Pomysł na pyszne i lekkie, sycące śniadanie? Kromka świeżego chleba z jajkiem sadzonym na wodzie i awokado.

Jajko sadzone na wodzie wykorzystasz również do przygotowania domowych burgerów z frytkami, doskonałego na obiad dla całej rodziny.

Przepis na jajka sadzone w wodzie

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka

  • 2 szklanki wody

Jak przygotować jajka sadzone na wodzie?

Na patelnię wlej 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia, następnie wbij jajka i gotuj na średnim ogniu, aż jajka się zetną.

Usadzone jajka wyciągnij z wody, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego.

Kanapka z jajkiem i awokado