Jajka sadzone na wodzie
Jajka sadzone na wodzie to świetna alternatywa dla klasycznego smażenia jajek na maśle czy oleju. Jajka z wody są delikatniejsze, mniej kaloryczne i lekkostrawne. Podczas sadzenia jajek na wodzie szybciej doprowadzisz je do odpowiedniego dla siebie konsystencji i ścięcia, bez spalenia i nadmiaru tłuszczu. Sprawdź, jak usadzić jajka na wodzie.
Jajka sadzone są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. Przygotujesz z nich pożywne śniadanie, obiad, lunch, kolację. Jajko sadzone to również pyszny dodatek do domowych burgerów. Niestety jajka sadzone na maśle lub innym tłuszczu szybko się przypalają i są ciężkostrawne. Jajka sadzone na wodzie nie zawierają grama masła, oleju i przygotujesz je szybko i bez przypalenia.
Jajka sadzone na wodzie wyglądają bardzo estetycznie i mają doskonałą konsystencję: ścięte białko i delikatnie rozlewające się żółtko. Jeśli chcesz bardziej je ściąć, gotuj jajka trochę dłużej. Pomysł na pyszne i lekkie, sycące śniadanie? Kromka świeżego chleba z jajkiem sadzonym na wodzie i awokado.
Jajko sadzone na wodzie wykorzystasz również do przygotowania domowych burgerów z frytkami, doskonałego na obiad dla całej rodziny.
Przepis na jajka sadzone w wodzie
Składniki na 2 porcje:
2 jajka
2 szklanki wody
Jak przygotować jajka sadzone na wodzie?
Na patelnię wlej 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia, następnie wbij jajka i gotuj na średnim ogniu, aż jajka się zetną.
Usadzone jajka wyciągnij z wody, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego.