Jak długo gotować jajka na twardo?
Jajka na twardo często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je, chociażby w przepysznych śniadaniowych kanapkach. Nabiał nie powinien gotować się dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku jajka będą miały ciemną obwódkę i stracą wiele cennych substancji odżywczych.
Nie da się ukryć, że jajka są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy sięgają po nie praktycznie codziennie. Warto wiedzieć, ile powinny się gotować jajka na twardo.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak długo gotować jajka na twardo?
Jajka można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niezawodny przepis na smakołyki gotowane w koszulkach . Ogromną popularnością cieszą się również jajka na twardo. Oczywiście najlepiej przyrządzać je z należytą starannością.
Jeśli zależy nam na idealnie ugotowanych jajkach na twardo, musimy pamiętać, by nie poddawać ich obróbce termicznej dłużej niż 10 minut . Po przekroczeniu tej granicy tracą one znacznie więcej wartości odżywczych. Jednak to nie jedyny problem.
Jajka gotowane zbyt długo charakteryzują się przebarwieniami na żółtku . Mowa o szarej obwódce, która wygląda bardzo nieestetycznie i z pewnością nie zachęca do beztroskiego zajadania.
Rzecz jasna podczas gotowania musimy wziąć pod uwagę wielkość jajka. Małe najlepiej gotować przez 7 minut, średnie do 9 minut, a duże maksymalnie przez 10 minut . O czym jeszcze warto pamiętać?
Proste triki na perfekcyjne jajka na twardo
Jajka najlepiej wyjąć z lodówki 30 minut przed wstawieniem do wrzątku . Wówczas uzyskają one temperaturę pokojową, a tym samym zmniejszymy ryzyko ich pęknięcia w trakcie gotowania.
Wodę do gotowania jajek, warto wzbogacić o sól. Taki dodatek może wydawać się zbędny, jednak docenią go osoby, które borykają się z problemami podczas obierania smakołyków ze skorupek. Sól znacząco ułatwia ten proces. Skorupka powinna odejść od reszty jajka bezproblemowo .
Jak widać, przygotowanie idealnych jajek na twardo jest bardzo proste. Z pewnością warto wykorzystać powyższe zasady w praktyce. Każdy, kto uwielbia jajka, powinien wiedzieć, które z nich są najzdrowsze .
Canva / bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje