Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową?
Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej znakomitych świątecznych specjałów. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanej Wielkanocy bez tego smakołyku. W każdym domostwie sałatkę jarzynową przyrządza się odrobinę inaczej.
Jak długo możemy przechowywać sałatkę jarzynową?
Wielu smakoszy zachodzi w głowę, próbując odnaleźć odpowiedź na powyższe pytanie. Okazuje się, że wszystko zależy od tego, jakie składniki znajdą się w tym uwielbianym daniu. Niektóre z dodatków sprawiają, że sałatka jarzynowa krócej będzie kulinarną pokusą .
Sałatka jarzynowa często gości na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od siostry Anastazji . Dziś skupimy się na tym, jak długo specjał może cieszyć nasze podniebienia. Warto o tym wiedzieć. Zwłaszcza że aktualnie sałatka jarzynowa króluje na niemal wszystkich stołach.
Czasami bywa tak, że w trakcie świąt sałatka jarzynowa nie zostaje w pełni zjedzona. Wówczas sięgamy po nią nawet przez cały kolejny tydzień. Obawy dotyczące świeżości są jak najbardziej zasadne. Okazuje się, że sałatka jarzynowa z dodatkiem cebuli, majonezu i jajek zazwyczaj może spędzić w lodówce około 3 dni .
Na szczęście istnieją sprawdzone metody, które pozwalają na przedłużenie świeżości sałatki jarzynowej. Rzecz jasne trzeba podejść do specjału w odpowiedni sposób . Każdy, kto lubi sałatkę jarzynową, powinien o tym wiedzieć.
(Canva.com / Dar1930)
Co zrobić, by sałatka jarzynowa dłużej zachowała świeżość?
Świąteczny smakołyk wytrzyma w lodówce znacznie dłużej, jeśli nie dodamy do niego majonezu i musztardy. W takiej sytuacji sałatka jarzynowa powinna być smaczna nawet po tygodniu . Trzeba ją zamknąć w szczelnym pojemniku, a sosy dodać dopiero przed zajadaniem.
Skoro już wspomniane zostały sosy, to nie można zapomnieć o tym, że sałatka jarzynowa bez ich dodatku może być przechowywana nawet w zamrażarce . Wówczas jej przydatność do spożycia jeszcze bardziej się wydłuży.
Sałatka jarzynowa dłużej zachowuje świeżość bez jajek i cebuli. Oba składniki mogą po pewnym czasie nieprzyjemnie pachnieć i popsuć . Mieszanka warzyw bez nich jest zdatna do spożycia przeważnie o jeden dzień dłużej.
Cebula w sałatce jarzynowej ogólnie wzbudza mieszane uczucia u smakoszy. Nawet Magda Gessler sugeruje, by poważnie zastanowić się nad jej dodaniem. Powodem jest fakt, że polska cebula ma bardzo intensywny smak i aromat. W związku z tym, po nocy spędzonej w lodówce, nasze danie może nieprzyjemnie pachnieć. Już wcześniej wspominaliśmy o sekretach Magdy Gessler na idealną sałatkę jarzynową .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia; O2