Smakosze.pl Porady Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą
canva/Dar1930

Jak dobrze doprawić wigilijny barszcz? Pieprz i sól nie wystarczą

22 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Doprawiasz barszcz wigilijny wyłącznie solą i pieprzem? Postaw również na inne składniki, jak jabłko, czosnek, wywar grzybowy. Barszcz koniecznie dopraw octem jabłkowym, cukrem i domowym zakwasem buraczanym. Efekt zachwyci każdego smakosza.

Barszcz wigilijny przyrządzamy bez dodatku śmietany i ziemniaków. Wywar gotujemy na burakach i warzywach rosołowych. Do gotującego się barszczu warto dodać również kilka składników, które z pewnością mamy w domu. Rewelacyjnie podkręcą smak i aromat tradycyjnej potrawy.

Barszcz wigilijny przecedzamy i podajemy z domowymi uszkami lub pasztecikami. Gorąco polecam również tradycyjny kulebiak, czyli roladę z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty i suszonych grzybów. Nie wylewamy wywaru po gotowaniu grzybów do farszu. Wywar doskonale podkreśli smak barszczu.

Czerwony barszcz wigilijny będzie miał o wiele lepszy smak, kiedy dodamy do niego domowy zakwas buraczany. Zakwas musi fermentować przez kilka tygodni, jednak jest prosty sposób na przyspieszenie tego procesu. Zakwas będzie gotowy w 4-5 dni. Poniżej znajdziesz szybką recepturę.

Jak dobrze doprawić barszcz wigilijny? Kilka składników wzmocni jego smak

Barszcz wigilijny podajemy z uszkami, pasztecikami lub kulebiakiem. W każdej potrawie znajdują się suszone grzyby. Barszcz czerwony będzie o wiele smaczniejszy, kiedy dodasz do niego szklankę wody z gotowania grzybów. Wywar grzybowy doskonale podkręci smak zupy.

Wywar dodaj do barszczu pod sam koniec gotowania, razem z zakwasem. Do gotującego się barszczu dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku oraz kwaśne jabłko. Wszystkie składniki włóż do garnka razem z burakami i włoszczyzną.

Gotowy barszcz wigilijny dopraw również niewielką ilością octu jabłkowego. Możesz dosypać też odrobinę cukru. Dopiero wtedy barszcz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do barszczu koniecznie dodaj też zakwas buraczany. Będzie gotowy po 4-5 dniach

Zakwas buraczany możesz kupić w każdym sklepie. Zawsze zwracaj uwagę jednak na jego skład - im krótsza lista i mniej konserwantów, tym lepiej. Zakwas możesz przygotować również samodzielnie, będzie gotowy po 4-5 dniach.

3 średnie buraki pokrój i przełóż do słoika. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 4-5 ząbków czosnku. Na górę połóż kromkę razowego chleba. Całość zalej 350 ml letniej wody wymieszanej z łyżeczką soli kamiennej. Słoik zakręć i odstaw w suche, ciemne miejsce.

Do barszczu przygotuj uszka, paszteciki z ciasta francuskiego lub tradycyjny kulebiak . Cała rodzina będzie zachwycona.

barszcz wigilijny
canva/KubicaStone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy