Wiele osób zastanawia się, jak wyczyścić patelnię i pozbyć się zaschniętych plam, zacieków z tłuszczu i przypalonego jedzenia. Zamiast tracić pieniądze na chemiczne środki, wykorzystajmy produkty, które mamy w domu, czyli sodę oczyszczoną i biały ocet
Soda oczyszczona i ocet to idealny duet do taniego i ekologicznego sprzątania. Kurze i podłogę ścieraj wodą z odrobiną octu. Nie dość, że brud szybko i kurz szybko zejdą, to jeszcze zdezynfekujesz wszystkie powierzchnie. Po sprzątaniu wywietrz mieszkanie, ocet nie będzie długo się utrzymywał.
Bosacka pokazała na wizji, jaki makaron należy kupować. Ludzie nie zostawili na niej suchej nitki
CZYTAJ DALEJSoda i ocet będą idealne do umycia pralki, lodówki i garnków. Jak wyczyścić patelnię? Patelnia będzie wyglądać jak nowa już po kilku minutach. Soda i ocet dosłownie rozpuszczą brud, a Ty unikniesz agresywnego szorowania, które niszczy powierzchnię garnków.
Mało kto wie, że patelnię wyczyścić również mniej znanymi i naturalnymi sposobami. Jak wyczyścić patelnię? Wykorzystując połączenie sody i cytryny lub ziemniaka i soli. Przetestuj każdy sposób i sprawdź, który najbardziej Ci odpowiada.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Do wyczyszczenia patelni potrzebujesz sody oczyszczonej i białego octu. To najlepszy zestaw do trudnych plam. Na patelnię wsyp 2 łyżki sody oczyszczonej i wlej 4 łyżki octu. Następnie zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut.
Po tym czasie gąbką z szorstkim filcem wyszoruj zabrudzenia. To sprawdzony sposób na tłuszcz i zaschnięte plamy na zewnątrz i wewnątrz patelni.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię domowymi sposobami?
Do trudnych, zaschniętych plam na patelni możesz wykorzystać również ziemniaki i sól gruboziarnistą. Ziemniaka przekrój na pół. Patelnię posyp solą, następnie pocieraj dno przerojonym warzywem.
Do usunięcia plam z patelni sprawdzi się także soda oczyszczona i cytryna. 2 łyżki sody rozprowadź na powierzchni patelni. Następnie połówką cytryny przetrzyj kilkukrotnie patelnię i wyszoruj gąbką z filcem.
Jak szybko zmiękczyć kapustę na gołąbki? Liście będą jędrne i elastyczne w kilka minut. Czy należy myć jajka przed włożeniem do lodówki? Ten błąd może sporo kosztować.
canva/Gonzalo Calle Asprilla
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: