Smakosze.pl Porady Jak można wykorzystać skórkę od banana?
canva/FotografiaBasica, Getty Images Signature

Jak można wykorzystać skórkę od banana?

3 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Po zjedzeniu banana zawsze zostaje skórką, z którą nie wiadomo co zrobić. Okazuje się, że wyrzucanie ich do kosza na śmieci to wielki błąd - można wykorzystać je jako nawóz dla roślin. Dzięki niemu wszystkie kwiaty nabiorą pięknego koloru i staną się bardziej żywotne.

Banany są tak powszechnymi obecnie owocami, że można znaleźć je w praktycznie każdym sklepie czy straganie z owocami. Nic dziwnego, w końcu są wyjątkowo pyszne i mają przyjemną fakturę.

Po obraniu delikatnego miąższu ze skórki możemy się nim zajadać - jednak sama skórka wydaje się większości nas zwykłym odpadkiem. Nic bardziej mylnego - przy jej pomocy, twoje domowe rośliny będą rosły jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Nawóz ze skórki po bananie

Obecnie panuje tendencja do wykorzystywania wszystkich produktów w 100%, z tego powodu wyrzucanie rzeczy, które mogą się jeszcze do czegoś przydać, jest zwyczajnym błędem.

Po zebraniu kilku skórek bananowych pokrój lub porwij je na mniejsze kawałki i włóż do słoika. Zalej je wodą, zakręć i odstaw na kilka dni w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej piwnicy.

Po tym czasie woda nasyci się witaminami i składnikami mineralnymi, jak wapń, potas, fosfor, azot, magnes i kwas krzemowy, które są istotne dla funkcjonowania roślin. Szczególnie awokado doceni taki nawóz.

Chroni przed mszycami

Skórkę można również wstawić do piekarnika i włączyć go na najniższą moc, przy jednocześnie uchylonych drzwiach. Tak skórka ususzy się i będzie można zmielić ją na pył w blenderze lub moździerzu kuchennym.

Proszek ten świetnie chroni rośliny przed mszycami. Wystarczy rozsypać go na ziemi wokół rośliny, a szkodniki nie będą chciały na niej żerować, ponieważ nie tolerują zapachu skórki.

Świeża skórka pomaga również przy wyciąganiu drzazg. Jej miękką stroną należy przetrzeć ranę, a skóra się zmiękczy i drzazga łatwiej wyjdzie.

Skórka z banana

Źródło: canva/FernandoPodolski, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy