Smakosze.pl

pixabay/webandi

Co zrobić, aby banany nie sczerniały?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Banan to owoc, który znalazł niemal wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jego miłośnicy wrzucają go do przeróżnych dań. Niestety, uwielbiany owoc ma również wadę, która doprowadza smakoszy niemal do szewskiej pasji.

Popularny owoc szybko czernieje, przez co traci swój apetyczny wygląd. Może to nieco zniechęcić wiele osób do zjedzenia tego przysmaku. Całe szczęście są proste sposoby na to, aby poradzić sobie z tym problemem!

Co robić, aby banany nie sczerniały?

Po pierwsze, tuż po powrocie ze sklepu należy owinąć końcówki bananów folią spożywczą. Należy tak zrobić, ponieważ właśnie przez szypułkę banany wydzielają najwięcej etylenu. Jest to gaz, który przyśpiesza dojrzewanie tych owoców.

Prosty trick sprawi, że owoce przynajmniej przez kilka dni zachowają apetyczny żółty kolor. Nie jest to jednak jedyny trick, który można zastosować.

Masz w kuchni całą kiść bananów? Koniecznie rozdziel ją na mniejsze części i przechowuj każdą sztukę owocu osobno. Powód? Gdy banany nie mają kontaktu z innymi owocami, opóźni się proces ich czernienia.

Szczególnie należy uważać na to, aby przenigdy nie przechowywać bananów obok jabłek. Te owoce jeszcze mocniej przyśpieszają proces ich czernienia. Przez co nie będziemy zbyt długo cieszyć się ich apetycznym wyglądem.

Jak należy przechowywać banany?

Okazuje się, że sposób przechowywania bananów ma ogromne znaczenie. Nie powinniśmy trzymać ich w lodówce, ponieważ na skutek niskiej temperatury mogą tracić swoje wartości odżywcze. Najlepiej za to przechowywać je w zacienionym miejscu.

Dobrym miejscem na przechowywanie tych owoców jest kuchenna szafka lub spiżarnia. Warto dopilnować, by te owoce nie były narażone na działanie promieni światła słonecznego.

Warto zapoznać się również z prozdrowotnymi zaletami bananów, szerzej pisaliśmy o nich tutaj .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: O2/ domek i ogródek/ listonic.com

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >