Smakosze.pl Porady Jak odetkać zlew domowymi metodami? Prosto i skutecznie
canva/ThamKC, Getty Images

Jak odetkać zlew domowymi metodami? Prosto i skutecznie

28 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiemy wam, jak odetkać zlew domowymi metodami. Będzie prosto i skutecznie, bez silnej, kupnej chemii. Wystarczy wsypać do odpływu szklankę sody oczyszczonej i zalać ją kolejną szklanką octu. Po kilku minutach będzie po kłopocie.

O zapchany zlew w kuchni nietrudno. Często bowiem lądują w nim resztki jedzenia, a gdy nagromadzi się ich w rurach zbyt dużo, może dojść do zatkania przepływu. Najłatwiej wtedy sięgnąć po przepychacz, ale nie zawsze jest on skuteczny. Gdy w zagięciach rur nagromadzi się tłuszcz plus inne resztki, trzeba spróbować je rozpuścić.

Jak odetkać zlew domowymi metodami?

Jeśli nie masz pod ręką gotowego preparatu do rozpuszczania zaległości w rurach, możesz sięgnąć po kuchenne produkty. Skuteczną mieszanką jest soda oczyszczona i ocet. Jednak nim ich użyjemy, warto wlać do odpływu kilka litrów gorącej wody. Rozpuści ona przynajmniej część zanieczyszczeń.

Potem do rury należy wsypać szklankę sody oczyszczonej i odczekać kilka minut. Po tym czasie trzeba do niej wlać szklankę octu spirytusowego. Dojdzie wtedy do reakcji chemicznej, w wyniku której powstanie piana. Wtedy trzeba zatkać odpływ i poczekać 15 minut.

Po kwadransie warto wlać do odpływu czajnik gorącej wody. Pomoże ona przemyć zanieczyszczenie. Zlew powinien zostać odetkany. Teraz warto go dobrze umyć i dokładnie spłukać.

Ważne wskazówki

Jeśli mimo użytych środków nie udało się odetkać zlewu, najprawdopodobniej będzie potrzebne przeczyszczenie syfonu. W tym celu trzeba go będzie zdemontować i usunąć mechanicznie zatykający brud.

By uniknąć zatykania się zlewu, nie należy do niego wrzucać jedzenia. Szczególnie groźne są fusy po kawie, obierki ziemniaczane i tłuszcze.

W naszym serwisie znajdziesz też inne porady kuchenne. Sprawdź, jak usunąć z kuchni zapach spalenizny , a także, jak pozbyć się kamienia z czajnika .

soda i ocet
soda i ocet

Źródło zdjęcia: canva/Luis Echeverri Urrea

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: expondo, haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy