Smakosze.pl Porady Jak pasteryzować przetwory w słoikach?
canva/modesigns58

Jak pasteryzować przetwory w słoikach?

24 września 2021

Smak owoców sezonowych może pozostać z nami na długo. Wystarczy, że przygotowujemy z nich pyszny dżem i poddamy go pasteryzacji. Zdradzamy jak utrwalić przetwory skutecznie i bez większego wysiłku.

Pasteryzacja to metoda konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 75 do 100 stopni Celsjusza. Jej istotą jest poddawanie zamkniętych w słoikach produktów działaniu wysokiej temperatury , która utrwala smak i wartości odżywcze wyrobów. Pozwala przy tym zniszczyć drobnoustroje, przedłużając trwałość produktów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak prawidłowo przeprowadzić proces pasteryzacji

Musimy przede wszystkim wybrać dobrej jakości owoce lub warzywa — nadają się tylko te świeże i jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy plam. Z takich owoców przygotowujemy przetwory i jeszcze gorące, przekładamy do słoików .

By proces pasteryzacji zakończył się sukcesem, należy też wykorzystać nieuszkodzone słoiki ze spasowanymi nakrętkami, które koniecznie trzeba wyparzyć i dokładnie osuszyć przed wypełnieniem przetworami.

Technika napełniania słoików tez jest istotna — mikstury umieszczamy tak, aby na górze słoika pozostało trochę wolnego miejsca, najlepiej około 2-3 cm poniżej gwintu . Samej pasteryzacji dokonać możemy na dwa sposoby — gotując słoiki z przetworami w wodzie, albo piekąc je w piekarniku.

Pierwszym z nich jest wykorzystanie wysokiego garnka wypełnionego gorącą wodą. Słoiki ustawiamy w nim tak, aby nie stykały się ze sobą. Woda nie też sięgać do ich zakrętek. Warto na jego dno położyć czystą ściereczkę — to zapobiegnie pękaniu słoików.

Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przetwory przez około 20 minut . Po tym czasie wyjmujemy je i ustawiamy na blacie do góry dnem. Pozostawiamy w ten sposób na 24 godziny. Jeśli zakrętki nie "klikają", proces zakończył się sukcesem.

Pasteryzować możemy także w piekarniku. W tym wariancie słoiki z przetworami ustawiamy na blasze piekarnika, wyłożonej gazą i wkładamy ją do zimnego piekarnika. Następnie nastawiamy temperaturę na 130 stopni Celsjusza. Pasteryzujemy przetwory przez około godzinę.

Można też najpierw nagrzać piekarnik do wspomnianej temperatury i dopiero wtedy włożyć słoiki, pozostawiając je w środku na około 40 minut . Po zakończeniu procesu, słoiki studzimy, najlepiej w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach .

Na naszej stronie dowiesz się też co zrobić, aby dżemy owocowe zawsze się udały . Być może skusi was tez receptura na pyszną konfiturę z pysznego jesiennego owocu, czyli pigwy .

słoik z owocami
słoik z owocami

Źródło zdjęcia: canva/m.kucova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy