Smakosze.pl Porady Jak pozbyć się wosku i pestycydów z cytryn? Ten prosty patent jest hitem
canva/JHK2303

Jak pozbyć się wosku i pestycydów z cytryn? Ten prosty patent jest hitem

14 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Cytryny i inne cytrusy powinniśmy myć nie tylko pod bieżącą wodą. Na ich skórkach znajdują się bardzo szkodliwe pestycydy i wosk. Owoce wystarczy jednak namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po 15 minutach po chemii nie pozostanie żaden ślad.

Pestycydy i wosk na cytrynach są niebezpieczne dla zdrowia

Pestycydy do substancje chemiczne, którymi pryska się owoce, aby uchronić zbiory przez szkodnikami i chorobami. Substancje te nie są jednak obojętne na nasze zdrowie. Pestycydy przyczyniają się do powstawania alergii, astmy, cukrzycy, a nawet nowotworów.

Badania wykazują, że mycie cytryn i innych owoców pod bieżącą wodą lub nawet szorowanie ich wodą z mydłem nie oczyszcza skórki z niebezpiecznych substancji. Jest jednak na to pewien sposób i kosztuje grosze.

Cytryny i inne cytrusy traktowane są również woskiem, który chroni zerwane już owoce przed szybkim psuciem. Wosk dodatkowo sprawia, że owoce wyglądają w sklepie ładniej, przez co są chętniej kupowane. Wosk, podobnie jak pestycydy jest szkodliwy.

Kupiłeś tę wędlinę? Absolutnie jej nie jedz. Wycofują ją z powodu zanieczyszczenia

Umyj cytryny w roztworze z sodą oczyszczoną. Nie ma lepszego środka na chemię

Nie ma lepszego sposobu na pozbycie się wosku i pestycydów z owoców niż soda oczyszczona. Proszek wymieszany z wodą doskonale usuwa chemię. Na początku umyj cytrynę pod bieżącą wodą. Do miski wlej 1 l wody i wsyp łyżkę stołową sody oczyszczonej, wymieszaj.

Do tak przygotowanego roztworu włóż cytryny i odstaw na 15 minut. Po tym czasie owoce ponownie opłucz pod bieżącą wodą. Umyte owoce możesz pokroić lub zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do deseru lub ciasta.

Jak przechowywać cytryny, żeby nie wysychały?

Całe cytryny mogą spokojnie stać na kuchennym blacie w zacienionym miejscu. Nie stawiaj naczynia z cytrusami na nasłonecznionym parapecie, ponieważ szybko się zepsują.

Jeśli przekroiłeś cytrynę, włóż ją do szczelnego pojemnika na żywność lub do woreczka strunowego z odrobiną wody i dopiero wtedy wstaw do lodówki. Cytryna dzięki wilgoci nie wyschnie i będzie soczysta przez długi czas.

Całe życie źle kroiłeś cebulę. Ten patent ułatwi Ci gotowanie. Wrzucasz liść laurowy na początku, czy na końcu gotowania? Tylko jeden sposób jest poprawny.

cytryny.jpg
canva/Anna Subotina
Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy