Całe życie źle kroiłeś cebulę. Ten patent daje ogromną korzyść
Krojenie cebuli nie należy do przyjemnych. Wiele z nas podczas tej czynności boryka się z łzawiącymi oczami. Odpowiednia technika cięcia pozwala uniknąć przykrej niespodzianki. Kluczowe jest usunięcie korzenia warzywa.
Krojenie cebuli nie musi wywoływać łez
Niemal każdy szef kuchni zna prostą sztuczkę, która usprawnia rozdrabnianie popularnego warzywa. Okazuje się, że usunięcie części korzeniowej sprawia, że produkt nie wydziela podrażniających nasze oczy substancji lotnych.
Jak więc skutecznie go pokroić? Po zdjęciu łupiny trzeba skorzystać z niewielkiego nożyka, by wykonać cięcie dookoła korzenia. Usuwając ten element wraz ze zgromadzonymi dookoła niego twardymi fragmentami, zapewnimy sobie spokojną pracę przy dalszym rozdrabnianiu cebuli.
Żadna woda i mleko. Na tym napoju zrobisz najlepszą owsiankęCebulę można kroić bez łez w oczach
Pozbawione korzonków warzywo można już spokojnie siekać. Wystarczy przeciąć je na pół i delikatnie nacinać, nie docierając do końca. W ten sposób, przy krojeniu w poprzek, uzyskamy niewielką kosteczkę.
Czynności ułatwi nam ostry nóż szefa kuchni, którym sprawnie rozdzielimy fragmenty, zamiast je miażdżyć. Rozgniatanie cebuli także może spowodować wydzielania się substancji, które podrażnią nasze oczy.
Co warto zrobić, przyrządzając cebulę?
Warzywo wydziela mniej drażniących związków po schłodzeniu. Warto je włożyć do zamrażalnika na 30 minut przed krojeniem, jeśli chcemy dodatkowo się zabezpieczyć. Niektórzy też korzystają z gogli oraz chłodzą i moczą nóż, którym planują pociąć warzywo.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na smakowitą cebulę. W tym artykule zdradzamy jak ją skutecznie karmelizować. Ten natomiast zawiera patent na świetną marynatę, która podkreśli smak warzywa.