Smakosze.pl Produkty Jak przedłużyć świeżość gruszek?
canva/pixelshot

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

19 października 2021

Gruszki nadają się do robienia przetworów, ale są również bardzo smaczną i zdrową przekąską. Niestety zdarza się, że czernieją. Jak je przechowywać, by tego uniknąć? Znamy jeden niezawodny sposób.

Owoce te nie tylko dobrze smakują, ale też dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Są źródłem błonnika, witaminy A i witamin z grupy B. Z awierają też takie pierwiastki jak potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Powodów, by je spożywać, jest więc aż nadto.

Jak przedłużyć świeżość gruszki?

Gruszki najlepiej spożywać wraz ze skórą. Tuż pod nią i w niej samej znajduje się wiele cennych składników. Dlatego też patent pozwalający uchronić gruszkę przed czernieniem jest na wagę złota . Podzielili się nim z internautami autorzy aplikacji zapobiegającej marnowaniu żywności, Too Good To Go.

Zdradzili oni, że aby przedłużyć ich świeżość, gruszki wystarczy skropić sokiem z cytryny . Dzięki temu ich skórka dłużej pozostanie zielona, a owoc smaczny.

„Już niewielka ilość wystarczy, żeby owoc na dłużej zachował świeżość" - zapewniali na swoim profilu w serwisie Instagram.

Ten patent można też zastosować do pokrojonej w kostkę gruszki. Trik spowoduje, że zachowa swój jasny kolor. W ten sposób możemy też „utrwalić" inne owoce np. rozkrojone awokado lub obranego banana.

Pamiętajmy, że świeżość dłużej zachowają te owoce, które kupimy bez skaz. Jakiekolwiek uszkodzenie skórki wiąże się z dostępem powietrza do wnętrza owocu, a zatem z przyspieszeniem procesów utleniania i w konsekwencji szybszego psucia .

Na naszej stronie znajdziecie szereg przepisów, w których możecie wykorzystać gruszki. Polecamy szczególnie ten na pyszne gruszki z octu . To doskonały dodatek do mięs i serów, który warto przyrządzić właśnie teraz, kiedy świeże owoce są dostępne jeszcze na targach. Wypróbujcie też recepturę na to ekspresowe ciasto .

Gruszki na blacie
Gruszki na blacie

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy