Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni mają niezawodny patent
Jak się pozbyć ości z karpia? Mistrzowie kuchni zdradzają prosty sposób na pozbycie się i grubych i cienkich ości. Wystarczy kilka odpowiednich nacięć i sok z cytryny. W pozbyciu się resztek ości pomoże również gorący tłuszcz. Karp jest tradycyjną potrawą wigilijną. Niezależnie od tego, czy chcesz usmażyć, czy upiec rybę, zawsze musisz ją dobrze oczyścić i przygotować filety. Karp ma wiele grubych i cienkich ości, które przeszkadzają w jedzeniu. Jest jednak na nie skuteczny sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się ości z karpia.
Filetowanie karpia jest naprawdę bardzo proste. Potrzebujesz jedynie dużej deski, ostrego, większego noża i soku z cytryny. Po usunięciu głowy, ogona, płetw i kręgosłupa, grube ości należy usunąć ręcznie. Jak pozbyć się ości z karpia? Cienkie ości rozpuszczą się w soku z cytryny i podczas obróbki termicznej.
Jeśli planujesz przyrządzić smażonego karpia, zrezygnuj z tradycyjnej panierki. Zastąp ją mąką krupczatką, a efekt zachwyci każdego. Rybę polecam smażyć na sporej ilości masła klarowanego. Masło doda filetom aromatu i będą jeszcze smaczniejsze.
Jak pozbyć się ości z karpia? Poznaj najlepszy patent
Przygotuj ostry nóż i dużą dekę do krojenia. Połóż rybę na desce grzbietem do Ciebie. Odetnij głowę i płetwy. Natnij karpia przy łuku skrzelowym na głębokość kręgosłupa. Nóż przesuwaj w stronę ogona, w ten sposób oddzielisz mięso od kręgosłupa.
Następnie obróć karpia na drugą stronę i powtórz czynność, odetnij ogon. Filety oczyść z grubych ości. Natnij delikatnie kawałki ryby w poprzek tak, żeby nie przekroić zupełnie mięsa. Filety natrzyj sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na całą noc.
Jak smażyć karpia? Ryba będzie soczysta i delikatna
Filety z karpia osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Następnie panieruj w mące krupczatce i smaż na maśle klarowanym lub na oleju rzepakowym. Masło klarowane doda rybie aromatu.
Tłuszczu na patelni musi być sporo, żeby resztki ości wytopiły się podczas smażenia. Jeśli tłuszcz będzie mocno nagrzany, mięso nie wchłonie oleju, czy masła, nie będzie więc tłusta i ciężka.
Które potrawy wigilijne można przygotować wcześniej? Dowiedz się również, co zrobić, żeby strucla makowa nie rozwarstwiała się podczas pieczenia. Wystarczy jedna, prosta sztuczka.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadna ryba po grecku. Podhalańska wersja jest 100 razy lepsza. 2 główne dodatki znajdziesz w kuchni
Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama