Zapomnij o uszkach, pasztecikach i krokietach. Do barszczu najlepiej pasuje inny tradycyjny przysmak
Co do barszczu zamiast uszek? Nie paszteciki, nie krokiety. Do wigilijnej zupy przygotuj świąteczny kulebiak. Wyrośnięte ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów są doskonałym połączeniem. Kulebiak jest tradycyjną potrawą, która pięknie wygląda na świątecznym stole i smakuje wyśmienicie. Barszcz wigilijny zwykle podajemy z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Jest jeszcze jeden dodatek do tradycyjnej zupy, mianowicie kulebiak z ciasta drożdżowego. Co do barszczu czerwonego zamiast uszek? Kulebiak z farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów nie ma sobie równych.
Przepis na świąteczny kulebiak jest prostym przepisem. Całe danie przygotujesz w kilka godzin. Sekretem doskonałego kulebiaka jest ciasto ze świeżych drożdży. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być cieple, ale nie za gorące. Wtedy drożdże pięknie ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość.
Kulebiak po nałożeniu farszu na rozwałkowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 20- 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i jeszcze trochę wyrosło. Kulebiak posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz makiem lub kminkiem i piecz koniecznie bez termoobiegu. Po 45 minutach ten wyśmienity dodatek do barszczu będzie gotowy.
Przepis na świąteczny kulebiak. Cała rodzina będzie zachwycona
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
szklanka letniego mleka
2 żółtka z dużych jajek
25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
500 g kiszonej kapusty
duża cebula
60 g suszonych grzybów
2 ziarna jałowca
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
duże jajko
kminek lub mak
Co do barszczu zamiast uszek? Postaw na tradycyjny kulebiak z farszem z kiszonej kapusty i suszonymi grzybami
Przygotuj ciasto: drożdże pokrusz, wsyp do miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki i kilka łyżek mleka. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce.
Przesiej mąkę do miski. Dodaj ruszony rozczyn drożdżowy, wlej olej, resztę mleka i sól i żółtka. Wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Przygotuj farsz: grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15- 20 minut. Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Namoczone grzyby gotuj przez około 30 minut i drobno posiekaj. Na większej i głębokiej patelni zeszklij na maśle posiekaną drobno cebulę. Dodaj odsączoną, ugotowaną kapustę, grzyby i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt. Wyłóż przestudzony farsz i zwiń ciasno w roladę. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175 stopni C z opcją grzania góra- dół. Wierzch kulebiaka wysmaruj rozmąconym jajkiem i oprósz solidnie makiem lub kminkiem, piecz około 45 minut.
Co zrobić, żeby barszcz wigilijny miał apetyczny kolor? Kluczowe są przyprawy i czas gotowania. Na Wigilię przygotuj również karpia smażonego. Ryba będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy natrzesz ją aromatycznym składnikiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Robi furorę na stole
Koniec z moczeniem grochu do wigilijnej kapusty. Teraz wszyscy wolą inny patent
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama