Smakosze.pl Przepisy Jak ugotować domowy boczek na kanapki?
canva/arfo, Getty Images

Jak ugotować domowy boczek na kanapki?

30 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie ma nic lepszego niż świeżo zrobiona kanapka z pysznym wędzonym domowym boczkiem. Jeśli też chcesz raczyć się takim smakołykiem, niżej zdradzamy prostą recepturę. Wystarczy jeden kęs tego boczku, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie.

Domowy boczek na kanapki może wydawać się trudny w przygotowaniu, jednak w praktyce jest przy nim wyjątkowo mało pracy. Co więcej, jego smak jest znacznie lepszy niż wersji sklepowej.

Poza wykorzystaniem owego boczku jako składnik na kanapki można dodawać go do zup, jajek i wielu innych dań. Możesz również eksperymentować z przyprawami, nadając mu zupełnie nowy aromat.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowy boczek

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy sposoby na łatwe otwarcie słoika. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.

Składniki:

  • 800 g grubego boczku wędzonego na surowo

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 2 liście laurowe

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 1 główka czosnku

  • 3 cebule

  • czarny pieprz ziarnisty

Zacznij od umycia warzyw z włoszczyzny i obrania ich. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka. Dopełnij go dwoma litrami wody i postaw na gazie.

Gdy woda będzie się gotować, wrzuć do niej cebule przekrojone na pół oraz całą główkę czosnku - również przekrojoną na pół. Dopraw całość pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi.

Do wody dodaj boczek i gotuj go przez 40 minut lub więcej, jeśli po tym czasie nie jest miękki. Po ugotowaniu zostaw mięso w wywarze, aż całkowicie ostygnie. Pokrój go w cienkie plasterki i możesz kłaść boczek na kanapki. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Boczek

Źródło: canva/arfo, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy