Smakosze.pl
flaki

canva/ darius dzinnik

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

16 Września 2021

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Tradycyjne flaki wołowe to potrawa budząca wiele kontrowersji. Nie wszystkim odpowiada jej smak, zapach czy konsystencja. Często jednak niechęć ta wynika z faktu, że w przygotowaniu potrawy popełnia się proste błędy, które wpływają na efekt.

Prawidłowe przygotowanie flaków wołowych obejmuje nie tylko wykorzystanie dobrej jakości składników — czyli aromatycznego bulionu wołowego i odpowiedniej ilości przypraw — ale też odpowiedniego potraktowania samych flaków. Ta potrawa nie wyjdzie smaczna, jeśli pójdziemy na skróty.

Aby uzyskać smaczne danie, nie wystarczy bowiem wrzucić wszystkiego do garnka, podsmażyć i zalać bulionem jak ma to miejsce na przykład w przygotowaniu gulaszu czy innej gęstej zupy. Wręcz przeciwnie, takie postępowanie spowoduje, że danie na pewno nie będzie smaczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, by flaki nie wyszły gorzkie?

Istnieje kilka trików, które sprawią, że zachwycisz swoich gości, serwując im flaki tak pyszne, że zmienią zdanie o tej potrawie na zawsze. Tym, co jest najważniejsze w przyrządzaniu tej potrawy, jest czas. Zaplanuj gotowanie tak, aby nie zabrakło go na dokładne wypłukanie flaków, a zagwarantujesz sobie sukces.

Zawsze zaczynaj od dokładnego wyszorowania flaków i pozbycia się przerostów tłuszczu. Kolejnym krokiem będzie dokładne ich wymoczenie w misce z wodą. Najlepiej schowaj je do lodówki na całą noc, a za dalsze etapy zabierz się rano.

Surówka z kiszonej kapusty

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Jeśli o tym zapomnisz, możesz zawsze obgotować flaki. Pamiętaj tylko by zmienić wodę minimum trzy razy. Takie postępowanie spowoduje, że flaki utracą swój charakterystyczny, nieprzyjemny posmak, a Ty będziesz mógł cieszyć się ich prawdziwym smakiem.

Niemniej istotnym elementem w przyrządzaniu flaków jest użycie dobrze przyprawionego bulionu. Wybierz dobre jakościowo mięso wołowe i świeże warzywa. Nie żałuj też przypraw — w Twojej mieszance powinna się znaleźć wystarczająca ilość soli i pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Jeśli lubisz, możesz podkręcić smak słodką i ostrą papryki.

Tym, na co jeszcze musisz zwrócić uwagę, jest czas gotowania. Wstępnie obgotowane flaki nie wymagają już długiej obróbki termicznej. Zazwyczaj wystarczy zalane w bulionie kawałki doprowadzić do wrzenia. Sprawdzaj na bieżąco ich miękkość, aby nie dopuścić do rozgotowania. Potrawa zachowa wtedy walory wizualne.

Możesz też sięgnąć po dodatkowe porady jak ugotować flaczki, by nie miały nieprzyjemnego zapachu. Jeśli chciałbyś spróbować wegetariańskiej wersji, sprawdź przepis na flaczki z boczniaków.

Flaczki

Flaczki

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy / poradykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram




Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >