Smakosze.pl Porady Jak uratować zbyt tłustą zupę? Kilka sprytnych trików
canva/valentynsemenov

Jak uratować zbyt tłustą zupę? Kilka sprytnych trików

2 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ugotowaliście rosół i wyszedł bardzo tłusty? Zdradzimy wam kilka sprytnych trików na uratowanie zbyt tłustej zupy. Mniej tłuszczu oznacza mniej kalorii i cholesterolu, a także przyjemniejszy smak. Poznajcie proste sposoby na usunięcie nadmiaru tłuszczu z wywaru.

Zupy gotowane na mięsie są bardzo smaczne i sycące. Czasem jednak użyjemy zbyt tłustego mięsa, w wyniku czego na powierzchni wywaru będą pływać wielkie, tłuste oka. Wielu osobom nadmiar tłuszczu w zupie odbiera apetyt, bo zamiast smaku potrawy czuć tylko tłuszcz. Jak więc pozbyć się niechcianego tłuszczu z zupy?

Jak usunąć zbędny tłuszcz z zupy?

Oczka tłuszczu na powierzchni rosołu są zwykle oznaką tego, że wywar był gotowany na wiejskiej kurze lub porządnym kawałku wołowiny. Jednak wielkie, tłuste oka wcale nie są niczym pożądanym.

By się ich pozbyć, można schłodzić rosół, a wtedy zastygnięty na powierzchni zupy tłuszcz, zebrać przy pomocy łyżki. Studzenie wywaru trwa jednak dosyć długo, dlatego zdradzimy wam kilka szybszych sposobów na usunięcie tłuszczu.

Jedną z lepszych metod na skuteczne zebranie tłuszczu z powierzchni zupy, jest przeciągnięcie po niej kilku kostek lodu zawiniętych w ściereczkę lub ręcznik papierowy. Niska temperatura lodu spowoduje ścięcie się tłuszczu i osadzenie go na powierzchni ręcznika. Teraz wystarczy tylko wyrzucić cały pakunek.

Jeśli jednak nie macie pod ręką kostek lodu, możecie wykorzystać sam ręcznik papierowy. Połóżcie na powierzchni zupy 2-3 warstwy ręcznika i po chwili je zdejmijcie. Wraz z ręcznikiem usuniecie wchłonięty przez niego tłuszcz.

Inne, też dobre sposoby na tłuszcz

Tłuszcz możesz też zdjąć z powierzchni ugotowanej, gorącej zupy. Zdejmij ją z ognia i spróbuj zebrać tłuszcz przy pomocy chochli lub dużej łyżki. Niestety w ten sposób usuniesz też nie tylko sam tłuszcz, ale też trochę aromatycznego wywaru.

Rosół czy inny, tłusty wywar możesz też przelać przez papierowy filtr do ekspresu do kawy. Osadzi się na nim znaczna część tłuszczu. Im zimniejszy będzie wywar, tym więcej tłuszczu zatrzymasz na filtrze. Białko kurzego jaja także pomoże ci usunąć część tłuszczu z wywaru. Wlej je do rosołu czy innej tłustej zupy i po kilku minutach wyjmij łyżką cedzakową.

W naszym serwisie znajdziesz też porady dotyczące usunięcia z zupy nadmiaru soli , a także dowiesz się, jak wyklarować rosół .

rosół
rosół

Źródło zdjęcia: canva/3D_generator

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy