Smakosze.pl
Koktajl na metabolizm

pixelshot

Koktajl podkręcający przemianę materii

6 Kwietnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ucztowanie mocno wpływa na pracę układu pokarmowego i metabolizmu. Proces przemiany materii w takim przypadku wymaga ogromnej ilości energii. Aby ułatwić sobie trawienie po świętach, przed śniadaniem wypij szklankę koktajlu z czosnku, pomidorów i

Spowolniony metabolizm przekłada się na zwiększone przybierania na wadze, a także gorsze samopoczucie po zjedzeniu dużego posiłku. Dlatego każdy, kto nie metabolizuje przyjmowanych przez siebie pokarmów zbyt szybko, może mieć problem po świętach.

Zgodnie z tradycją w czasie śniadania wielkanocnego stół jest suto zastawiony świątecznymi daniami. Biesiadnicy zasiadają do niego i większość jedzenia znika z niego w ciągu kilkunastu minut. Po takim posiłku żołądek ma ogromne wyzwanie do sprostania. 

Koktajl przyspieszający metabolizm

Aby wspomóc swój żołądek oraz jelita i umożliwić im efektywną pracę, spróbuj wypić przed śniadaniem poniższy koktajl. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu, dlatego każdy może sprawdzić, jak pozytywnie wpłynie na jego samopoczucie.

Do jego sporządzenia potrzeba podstawowe produkty spożywcze, które każdy z nas ma na bieżąco w swojej lodówce. Jeśli jednak nie możesz znaleźć danego składnika w swojej kuchni, nie będziesz mieć kłopotów z dostaniem go w najbliższym sklepie spożywczym. 

Przepis na koktajl poprawiający metabolizm

Składniki: 

  • 3 ząbki czosnku

  • sok z jednej dużej cytryny 

  • 4 pomidory

  • 2 szklanki wody mineralnej

  • kilka kostek lodu 

Zacznij od dokładnego umycia pomidorów oraz cytryny pod bieżącą i ciepłą wodą. Następnie wyciśnij sok z cytryny, a pomidora pokrój w ćwiartki, które zmieszczą się w twoim blenderze. Ząbki czosnku obierz z zewnętrznej otoczki. Do blendera wrzuć pomidory, wodę, sok z cytryny oraz czosnek. 

Zmiksuj całość na gładki napój o konsystencji smoothie. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy - świetnie sprawdzi się kminek, który jeszcze bardziej wzmocni pracę układu trawiennego. Przelej koktajl do szklanki, dodaj lód i gotowe. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja. 

Źródło: Nataliia Sirobaba, Getty Images

Jak stosować koktajl?

Zaleca się, aby pić go na czczo bezpośrednio przed śniadaniem. Dzięki temu organizm najlepiej wchłonie wszystkie zawarte w nim mikroelementy, takie jak witaminy i minerały. Dodatkowo błonnik z pomidorów sprawi, że uczucie sytości będzie znacznie dłuższe, a jelita oczyszczą się z zalegających w nich złogach pokarmowych. 

Koktajle są świetnym sposobem, aby dostarczyć mnóstwa energii na samym początku dnia. Jeśli codziennie twoim pierwszym napojem jest kawa, postaraj się zmienić swoje przyzwyczajenie. Po kilku dniach odczujesz kolosalną różnicę w samopoczuciu, a waga zacznie szybko spadać. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dzieckoifigura.pl; plodnosc.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >