Smakosze.pl
Brudny okap kuchenny

canva/Andrii Atanov, Getty Images

Jak wyczyścić okap w kuchni sodą?

16 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Smażenie i gotowanie aromatycznych potraw bez włączonego okapu często kończy się rozniesieniem zapachów po całym domu. Niestety urządzenie to bardzo szybko pokrywa się tłuszczem i brudem, dlatego trzeba regularnie je czyścić. Jedną z najlepszych domowych metod na czysty okap jest pokrycie go oczyszczającą pastą z sody i wody.

Podczas gotowania z żywności ulatuje wiele drobinek, które osiadają następnie na powierzchniach kuchennych. Dlatego po wielu dniach pichcenia na okapie zbiera się gruba warstwa brudu - głównie tłuszczu.

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

CZYTAJ DALEJ

Tak zapieczony tłuszcz bardzo trudno ściągnąć zwykłą gąbką do mycia i wodą, dlatego konieczne jest sięgnięcie po inne środki. Pasta z sody oczyszczonej i wody to naturalny sposób, który w dodatku wymaga składników znajdujących się w każdym domu.

Czyszczenie okapu sodą oczyszczoną

Na początku upewnij się, że okap jest odłączony od sieci elektrycznej - ryzyko porażenia prądem podczas mycia okapu nie jest duże, lecz warto być przezornym. Za czyszczenie zabierz się wtedy, kiedy na kuchence nic się nie będzie gotować.

Do miseczki wsyp kilka łyżek sody oczyszczonej i wlej do niej wystarczającą ilość wody, aby oba składniki stworzyły gęstą pastę. Nałóż ją na zabrudzone miejsca miękką ściereczką i wetrzyj ją w największe skupisko zanieczyszczeń.

Pozostaw pastę na brudnym urządzeniu przynajmniej na kilka minut. Soda zmiękczy tłuszcz, a także wybieli pożółkłą powierzchnię. Po wszystkim zetrzyj specyfik wilgotną gąbką i przetrzyj do sucha. Jeśli będzie taka konieczność, powtórz czynność do skutku.

Co z okapem brudnym od wewnątrz?

W takiej sytuacji pasta z sody nie jest wygodna, ponieważ ciężko będzie nałożyć ją we wszystkie zakamarki. Zamiast niej, połącz wodę z octem w równych proporcjach. Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach, dodaj do płynu kilka kropli olejku eterycznego.

Przelej środek do butelki z atomizerem i spryskaj nią wszystkie miejsca, które chcesz mieć czyste. Roztwór pozostaw na 15 minut, potem dokładnie wyszoruj wszystko twardą stroną suchej gąbki, aż zbierzesz całą wilgoć.

Na delikatne zabrudzenia nie ma powodu do przygotowywania powyższych środków czystości. Na nie najlepiej wykorzystać zwykły płyn do naczyń z ciepłą wodą i zmywakiem. Po kilku minutach tarcia, brud odejdzie.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto przechowywać folię spożywczą w lodówce. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.

Soda oczyszczona

Źródło zdjęcia: canva/CherriesJD, Getty Images

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: castorama

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >