Smakosze.pl
Zielony por

canva/joannatkaczuk, Getty Images

Jak wykorzystać zieloną część pora? Mamy przepyszne rozwiązanie

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Duża grupa osób podczas szykowania jedzenia z udziałem pora, wykorzystuje tylko jego białą część, zieloną wyrzucając do śmieci. Niestety w taki sposób traci się wiele cennych wartości odżywczych, które znajdują się w tej części. Aby użyć całej rośliny w kuchni, możesz zastosować poniższy przepis na pyszną zupę krem z zielonej części pora.

Por jest prawdziwą kopalnią zdrowia. Zawiera dużo soli mineralnych, takich jak sole wapnia, fosforu, potasu, sodu, żelaza i siarki. Dodatkowo wypełniony jest witaminami C, A, E, B1, B2 oraz PP.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym. Tani obiad dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Jak podaje dietto.pl, regularne jedzenie pora może obniżać poziom złego cholesterolu, poprawia pracę układu odpornościowego, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także działa dobroczynnie na układ pokarmowy. Korzyści jest jednak znacznie więcej. Zupa krem, którą dzisiaj prezentujemy, pozwala w przyjemny sposób wprowadzić pora do diety.

Przepis na zupę krem z zielonej części pora

Składniki:

  • zielona część z 1 pora

  • 1 cebula

  • 3 kartofle

  • 2 łyżki masła

  • duża szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego

  • 350 ml bulionu warzywnego

  • 40 g parmezanu

  • sól

  • pieprz

Gotowanie rozpocznij od umycia pora i posiekania go w małą kostkę. Cebulę obierz ze skórki i również posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż oba warzywa w garnku na maśle. Gdy cebula skarmelizuje się, przejdź do kolejnego etapu.

Kartofle obierz ze skórki, umyj, pokrój w równą kostkę i wrzuć do garnka. Dopraw warzywa gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz suszonym lubczykiem. Wymieszaj i duś przez kilka minut.

Do garnka wlej bulion i doprowadź go do granicy wrzenia. W tym momencie zmniejsz moc palnika do minimum, przykryj i gotuj przez 30 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, dopraw go solą i pieprzem. Przed podaniem posyp ją z wierzchu świeżo startym parmezanem na drobnej tarce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami.

Zupa krem z pora

Źródło zdjęcia: canva/0livia, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietto; blwprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >