Jak zetrzeć chrzan bez łez? Wystarczy wykorzystać prostą sztuczkę
Ścieranie chrzanu sprawia, że łzy napływają wam do oczu? Zamiast odmawiać sobie tego rarytasu, namoczcie korzeń w lodowatej wodzie. Dzięki prostej sztuczce przyrządzanie go stanie się mniej uciążliwe. Sprawdźcie koniecznie.
Chrzan jest świetnym dodatkiem do surówek. Bardzo dobrze łączy się m.in. z burakami i marchewką. Doskonale podkreśli też smak ziemniaczanego purée. Warto opanować sztukę jego obróbki, by móc bez wysiłku przyrządzić go, kiedy tylko najdzie nas ochota.
Namoczcie chrzan, a nie uronicie ani jednej łzy
Prosty patent sprawi, że mokre od łez oczy będą tylko niemiłym wspomnieniem. Wystarczy, że dzień przed planowanym przyrządzaniem chrzanu zanurzycie go w lodowatej wodzie. Najlepiej zrobić to wieczorem.
Pozostawiony na całą noc w takiej kąpieli chrzan nie będzie potem wytwarzał drażniących oczy substancji. Obieranie i ścieranie przebiegnie więc bez zakłóceń. Jeżeli mimo wszystko się obawiacie, połączcie moczenie z innymi sposobami.
Co jeszcze zrobić, by móc spokojnie ścierać chrzan?
Jednym z prostszych rozwiązań jest otwarcie okna lub uruchomienie okapu. Wymiana powietrza sprawi, że opary z warzywa szybko będą odprowadzane od miejsca, w którym pracujecie. Wasze oczy będą miały zatem mniejszą szansę na kontakt z drażniącymi substancjami.
Możemy także założyć okulary. Fizyczna bariera również utrudni dostęp do oka. Nie zaszkodzi też zanurzenie noża i tarki, na której trzemy chrzan w zimnej wodzie. Podobnie zadziała włożenie sprzętu do lodówki.
Posiadacze maszynek do mielenia mięsa z szatkownicą mogą do rozdrobnienia aromatycznego korzenia zaangażować właśnie to kuchenne urządzenie. Tarcza do bardzo drobnego szatkowania i sitko stosowane do mielenia maku użyte po sobie, pozwolą na uzyskanie odpowiedniej konsystencji chrzanu.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser
Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej oraz soczystych wędlin
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: jedzmy-zdrowo, kuchniaukrysi