Smakosze.pl
Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad

canva/YelenaYemchuk

Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad

15 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Placki z kalarepy są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z tartych ziemniaków. Danie jest idealne na lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny, a przygotujesz go błyskawicznie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na przepyszne placki z kalarepy.

Maj to czas, w którym możemy kupić coraz więcej świeżych i smacznych warzyw. Jednym z nich jest kalarepa, która w sezonie jest najsmaczniejsza, bo młoda, soczysta i zdrowa. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, żelazo, potas, magnez.

Młode ziemniaki

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

CZYTAJ DALEJ

Warzywo to również bogate źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i skutecznie opóźniają procesy starzenia. Jedzenie kalarepy przyczynia się między innymi do podwyższenia odporności, obniżenia ciśnienia krwi i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.

Z kalarepy możemy przygotować pyszną zupę, wiele lekkich surówek, a także doskonałe placki, idealne na wiosenny obiad. Placki przygotujesz błyskawicznie, podaj je z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i oprósz ulubioną zieleniną, a wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Jeśli szukasz pomysłu na danie z kalarepy- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę obiadową, palce lizać.

Przepis na placki z kalarepy

Składniki:

  • kalarepa

  • mała cebula

  • jajko

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do podania

  • kwaśna śmietana lub jogurt grecki do podania

Jak zrobić placki z kalarepy?

Kalarepę i cebulę pokrój i zblenduj, masę odstaw na kilka minut, następnie odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Do przygotowanych składników dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, następnie wbij jajko, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Masę wykładaj dużą łyżką na rozgrzany olej, smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem, lub pietruszką, smacznego.

Kalarepy w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/ Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl





Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >