Przepyszne placki z kalarepy. Idealne na wiosenny obiad
Placki z kalarepy są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków z tartych ziemniaków. Danie jest idealne na lekki, wiosenny obiad dla całej rodziny, a przygotujesz go błyskawicznie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na przepyszne placki z kalarepy.
Maj to czas, w którym możemy kupić coraz więcej świeżych i smacznych warzyw. Jednym z nich jest kalarepa, która w sezonie jest najsmaczniejsza, bo młoda, soczysta i zdrowa. Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, C, żelazo, potas, magnez.
Warzywo to również bogate źródło antyoksydantów, które działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i skutecznie opóźniają procesy starzenia. Jedzenie kalarepy przyczynia się między innymi do podwyższenia odporności, obniżenia ciśnienia krwi i wzmocnienia skóry, włosów i paznokci.
Z kalarepy możemy przygotować pyszną zupę, wiele lekkich surówek, a także doskonałe placki, idealne na wiosenny obiad. Placki przygotujesz błyskawicznie, podaj je z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i oprósz ulubioną zieleniną, a wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Jeśli szukasz pomysłu na danie z kalarepy- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę obiadową, palce lizać.
Przepis na placki z kalarepy
Składniki:
kalarepa
mała cebula
jajko
5 łyżek mąki pszennej
szczypta ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
posiekany szczypiorek lub natka pietruszki do podania
kwaśna śmietana lub jogurt grecki do podania
Jak zrobić placki z kalarepy?
Kalarepę i cebulę pokrój i zblenduj, masę odstaw na kilka minut, następnie odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Do przygotowanych składników dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, następnie wbij jajko, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Masę wykładaj dużą łyżką na rozgrzany olej, smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, podaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim i posiekanym szczypiorkiem, lub pietruszką, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Nungning20
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: akademiasmaku.pl