Chrupiące placki z cukinii bez dodatku jajek. Wielka konkurencja dla ziemniaczanych
Dziś powiem wam, jak zrobić chrupiące placki z cukinii. Są wielką konkurencją dla placków ziemniaczanych i doskonale się udają, choć nie zawierają jajek. By przygotować tę potrawę, wystarczy zetrzeć nieobrane warzywo, dosmaczyć je cebulą, czosnkiem i skórką z cytryny i przystąpić do smażenia.
Cukinia jest dość niepozornym, niskokalorycznym warzywem. Nie ma wyraźnego smaku i dzięki temu można ją dodawać do wielu potraw. Doskonale sprawdzi się w zapiekankach, potrawach duszonych i zupach. Dzisiaj zagra u nas jednak pierwszoplanową rolę, bo na jej bazie przygotujemy smaczne placki.
Przepis na chrupiące placki z cukinii
Składniki:
2 średniej wielkości, młode cukinie
2-3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
kilka pomidorów suszonych z zalewy olejowej
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 pęczka pietruszki
ok. 10 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków z cukinii
Cukinie dokładnie umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do startej cukinii.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Pomidory osącz z oleju, drobno posiekaj. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Wszystkie rozdrobnione składniki dodaj do cukinii. Wsyp też część mąki, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej więcej mąki.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, spłaszcz je, smaż na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.
Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Możesz je podawać np. z sosem czosnkowym przygotowanym z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku. Po więcej inspiracji na potrawy z cukinii zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. pomysły na potrawy z kwiatów cukinii, a także na zapiekany placek z cukinii.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli