Jak zrobić gołąbki z mięsem bez ryżu?
Gołąbki zazwyczaj składają się z dwóch głównych składników: ryżu oraz mielonego mięsa. Istnieje jednak sposób, aby wyeliminować z przepisu ryż. Zamiast niego do farszu można dodać marchewki oraz bataty - takie danie ma odrobinę inny smak, a także fakturę.
Gołąbki przygotowuje się w najróżniejszych postaciach, jednak najbardziej popularną jest faszerowana mięsem i ryżem kapusta. Okazuje się jednak, że ryż świetnie zamieniany jest innymi produktami.
Nie każdy lubi smak ryżu, więc dla takich osób świetnie sprawdza się poniższa receptura. Wykonanie takich gołąbków jest banalnie proste i nie zajmuje więcej czasu czy pracy, od ich klasycznej wersji.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki bez ryżu
Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne dania? W tym artykule pokazujemy, jak długo należy gotować leśne grzyby. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane z gotowanych kartofli.
Składniki:
1,8 kg mięsa wieprzowo-wołowego
4 białe cebule
4 marchwie
1 korzeń okazałej pietruszki
1 batat
1 główka kapusty
2 jajka
2 łyżki masła
sól
majeranek
czarny pieprz
sos pomidorowy
Zacznij od umycia kapusty i zdjęcia z niej wierzchnich liści. Wytnij z niej głąb i sparz w garnku pełnym wrzątku. Powoli wyrywaj liście, które stały się miękkie i wykładaj je na talerz.
Na oleju podsmaż siekaną cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodaj do niej tartą marchewkę, pietruszkę oraz obranego batata. Smaż, aż warzywa staną się miękkie i wyparuje z nich większość wody. Mięso zmiel i wrzuć do miski. Dodaj do niego ostudzone warzywa.
Do miski wrzuć przyprawy, jajka i dokładnie wymieszaj. Masą faszeruj liście i zawiń je na kształt gołąbków. Na dnie garnka umieść wierzchnie liście, włóż gołąbki, zalej szklanką wody oraz sosem pomidorowym. Duś przez dwie godziny. Smacznego.
Źródło: canva/Naked King, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile.com