Smakosze.pl
Gołąbki tradycyjne

canva/ iaroshenko, Getty Images

Jak zrobić gołąbki z mięsem bez ryżu?

14 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki zazwyczaj składają się z dwóch głównych składników: ryżu oraz mielonego mięsa. Istnieje jednak sposób, aby wyeliminować z przepisu ryż. Zamiast niego do farszu można dodać marchewki oraz bataty - takie danie ma odrobinę inny smak, a także fakturę.

Gołąbki przygotowuje się w najróżniejszych postaciach, jednak najbardziej popularną jest faszerowana mięsem i ryżem kapusta. Okazuje się jednak, że ryż świetnie zamieniany jest innymi produktami.

Nie każdy lubi smak ryżu, więc dla takich osób świetnie sprawdza się poniższa receptura. Wykonanie takich gołąbków jest banalnie proste i nie zajmuje więcej czasu czy pracy, od ich klasycznej wersji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki bez ryżu

Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne dania? W tym artykule pokazujemy, jak długo należy gotować leśne grzyby. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane z gotowanych kartofli.

Składniki:

  • 1,8 kg mięsa wieprzowo-wołowego

  • 4 białe cebule

  • 4 marchwie

  • 1 korzeń okazałej pietruszki

  • 1 batat

  • 1 główka kapusty

  • 2 jajka

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • majeranek

  • czarny pieprz

  • sos pomidorowy

Zacznij od umycia kapusty i zdjęcia z niej wierzchnich liści. Wytnij z niej głąb i sparz w garnku pełnym wrzątku. Powoli wyrywaj liście, które stały się miękkie i wykładaj je na talerz.

placki

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

CZYTAJ DALEJ

Na oleju podsmaż siekaną cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodaj do niej tartą marchewkę, pietruszkę oraz obranego batata. Smaż, aż warzywa staną się miękkie i wyparuje z nich większość wody. Mięso zmiel i wrzuć do miski. Dodaj do niego ostudzone warzywa.

Do miski wrzuć przyprawy, jajka i dokładnie wymieszaj. Masą faszeruj liście i zawiń je na kształt gołąbków. Na dnie garnka umieść wierzchnie liście, włóż gołąbki, zalej szklanką wody oraz sosem pomidorowym. Duś przez dwie godziny. Smacznego.

Gołąbki w garnku

Źródło: canva/Naked King, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >