Smakosze.pl Porady Jak zrobić idealne puree?
canva/minadezhda

Jak zrobić idealne puree?

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Puree to smaczny dodatek do mięs i ryb, jednak jego przygotowanie wymaga zastosowania kilku tików, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze puree ziemniaczane, jakie jadłeś. Jak zrobić idealne puree?

Puree jest wyśmienitym dodatkiem do dań. Ugotowane ziemniaki wymieszane na gładką masę z masłem, mlekiem, śmietaną i przyprawami smakują wybornie. Puree możesz przygotować w tradycyjny sposób lub urozmaicić je cebulką, czosnkiem, szczypiorkiem, a nawet podsmażonym boczkiem.

Puree ziemniaczane pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb pieczonych . Puree świetnie łączą się z wyraźną wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Piersi z kaczki w sosie imbirowym podane na puree ziemniaczanym wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.

Puree wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Najważniejsze jest samo gotowanie ziemniaków i odpowiednie proporcje mleka i śmietany, aby puree miało idealną konsystencję, było gładkie i delikatne. Sprawdź, jak przygotować najsmaczniejsze puree.

Jak zrobić idealne puree?

Ziemniaki obierz, pokrój i zagotuj w mleku, które wzmacnia ich smak i sprawia, że ziemniaki już po ugotowaniu mają mleczny smak. Do puree dodaj masło, mleko i śmietanę. Idealna ilość na 1 kg ziemniaków to 1/3 szklanki mleka wymieszanego ze śmietaną.

Gałka muszkatołowa

Do puree, oprócz soli i pieprzu, koniecznie dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, która podbije smak potrawy. Gotowe puree połącz z ulubionymi dodatkami.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy