Jak zrobić kultowe, faszerowane szyjki gęsie?
Czy wiecie, co to są gęsie pipki? To nic innego jak nadziewane i pieczone gęsie szyje. Danie to pochodzi z kuchni żydowskiej i jest naprawdę pyszne. Zobacz jak zrobić kultowe, faszerowane szyjki gęsie.
Faszerowane gęsie szyje to pomysł jak najlepiej wykorzystać skórę z długiej, gęsiej szyi. Kiedy więc kupicie takie szyjki z przeznaczeniem np. na zupę, najpierw delikatnie zdejmijcie z nich skórę. Wyczarujecie z niej doskonałe danie.
Do nadziania gęsich skórek można przygotować różne farsze. Najpopularniejszy jest ten z tartych ziemniaków. Ale można też zrobić bardzo pożywny farsz mięsny z dodatkiem np. kaszy pęczak lub gryczanej.
Upieczone gęsie szyjki można podawać na ciepło lub zimno. Kroi się je w grubsze plasterki i podaje np. z konfiturą z żurawin.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić kultowe, faszerowane szyjki gęsie?
Składniki:
-
3-4 skórki z gęsich szyjek
-
4 gęsie żołądki
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
kawałek korzenia selera
-
1 cebula
-
2 listki laurowe
-
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
-
sól, pieprz
farsz:
-
100 g kaszy pęczak
-
szklanka rosołu
-
2 łyżki tłuszczu np. z gęsi lub oleju
-
4 gęsie wątróbki
-
majeranek
-
gałka muszkatołowa
-
pieprz ziołowy
-
sól, pieprz
Przygotowanie faszerowanych szyjek gęsich
Szyje gęsie dokładnie oczyść, opłucz, delikatnie zdejmij z nich skórę. Skórki oprósz solą, pieprzem i majerankiem.
Na rosół szyje i żołądki zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj, gotuj ok. godzinę. Dodaj do nich oczyszczone warzywa, opieczoną cebulę oraz przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny.
Na farsz pęczak opłucz. Zalej szklanką ugotowanego rosołu, gotuj, aż wchłonie cały płyn. Dodaj pokrojone 2 żołądki z rosołu oraz posiekane mięso z gęsich szyjek.
Wątróbkę oczyść, posiekaj. Przesmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj do pęczaku z mięsem. Wlej trochę rosołu, farsz dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem.
Węższą stronę każdej skóry z szyjki zaszyj białą, bawełnianą nicią. Każdą skórę napełnij przygotowanym farszem. Zaszyj szerszą stronę szyjki.
Szyje ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Podlej kilkoma łyżkami rosołu. Piecz ok. godzinę w 180 st. C, co jakiś czas podlewając płynem z dna naczynia.
Źródło zdjęcia: canva/anamejia18
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smacznapyza.blogspot