Smakosze.pl Porady Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?
canva/S847, Getty Images

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

27 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ocet jabłkowy ma wiele zastosowań w kuchni, jak i ogólnie w całym gospodarstwie domowym. W sklepach ocet z jabłek często wyceniany jest na bardzo duże kwoty, dlatego warto zrobić go samemu - w tym celu nie należy wyrzucać obierek po jabłkach. To właśnie one mogą posłużyć jako główny surowiec w sporządzaniu domowego octu.

Ocet z obierek po jabłkach jest nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, lecz charakteryzuje się wpisywaniem w zasady zero waste. Domowy ocet jabłkowy przygotowuje się praktycznie bez żadnej ingerencji, a korzyści płynące z jego regularnego picia są wyjątkowe.

Ocet jabłkowy pobudza metabolizm do szybszej pracy, co ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów. Jego właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne pomagają w walce z nieprzyjemnymi infekcjami czy chorobami. Bogactwo minerałów i witamin jest kolejną zaletą octu.

Co przygotować do zrobienia domowego octu z obierek?

Podstawą są oczywiście skórki z jabłek, lecz z powodzeniem można użyć także ogryzków. Aby ocet miał intensywny smak oraz należyte właściwości prozdrowotne, na jedną porcję wody używa się jednej porcji obierek z jabłek.

Poza 1 kilogramem obierek, potrzebować będziesz jeszcze 1 litr czystej wody bez chloru (zwykła woda mineralna w butelkach spisuje się doskonale) oraz 2 łyżki cukru. Gdy wszystkie składniki są już gotowe, można zabrać się za robienie octu.

Wykonanie domowego octu z obierek

Zacznij od zagotowania wody. Po doprowadzeniu jej do wrzenia odstaw naczynie na bok, aby płyn delikatnie ostygł. Następnie wsyp do niego 2 łyżki cukru i dokładnie go wymieszaj. Pamiętaj, aby wszystkie przyrządy i garnki były dobrze wyczyszczone, gdyż robiąc ocet w domu, czystość jest najważniejsza.

Obierki opłucz pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem kuchennym. Czyste skórki włóż do wymytego i sparzonego naczynia. Zalej je ciepłą wodą z cukrem i delikatnie przemieszaj. Naczynie przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 4 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.

Po tym czasie przecedź płyn przez sitko i ponownie wlej do wyparzonego i czystego naczynia. Znowu zakryj go szmatką i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie na powierzchni utworzy się specyficzna warstwa złożona z bakterii i celulozy. Przelej ocet do szklanej butelki i przechowuj w lodówce.

Właściwości octu z jabłek

Płyn ten przede wszystkim usprawnia przemianę materii, zmniejsza łaknienie, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, a także dostarcza wielu cennych minerałów. Można dodawać go do sałatek, zup czy sosów. Fani picia octu jabłkowego zalecają, aby codziennie rano pić szklankę wody z jedną łyżką octu - taka metoda daje według nich najlepsze efekty.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, jak zrobić domowy ocet z pomidorów. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu odrobinę octu.

Ocet jabłkowy

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: garneczki; zielonyzagonek Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy