Smakowity sos pomidorowy do słoików na zimę. Idealny do makaronów i zapiekanek
Szukacie sprawdzonego przepisu na sos pomidorowy do słoików? Mamy dla was niezwykle smakowity patent na przetwory, które ułatwią wam gotowanie. Pikantna wersja warzywnego specjału będzie pasowała do makaronu, zapiekanki czy gulaszu. Koniecznie spróbujcie.
Prosty sos pomidorowy do słoików sprawi, że gotowanie stanie się przyjemniejsze, a wy oszczędzicie na zakupie warzyw w puszce czy koncentratów. Pomidory po sezonie nie są już tak aromatyczne, jak latem, dlatego też warto przygotować większą ilość tego znakomitego przetworu właśnie teraz.
Przepis na prosty sos pomidorowy do słoików
Składniki:
3 kg świeżych pomidorów, najlepiej podłużnych
6 ząbków czosnku
3 łyżeczki oregano
3 łyżeczki bazylii
3/4 łyżeczki chilli lub innej ostrej papryki
nieco mniej niż pół szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić sos pomidorowy do słoików? Prosty przepis na znakomity dodatek do dań
Pomidory myjemy, usuwamy szypułki i białe, twarde fragmenty. Blendujemy je i przenosimy do dużego garnka z grubszym dnem. Wsypujemy nieco soli i gotujemy do odparowania sporej części wody tj. mniej więcej godzinę.
Czosnek siekamy. Dodajemy go do sosu wraz z ziołami, pieprzem i oliwą. Podgrzewamy jeszcze przez 30-45 minut — kończymy, gdy znacznie zgęstnieje. Gorącą zawartość garnka przenosimy do czystych, wyparzonych słoików.
Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem, by wystygły i się zawekowały. Możemy też poddać je pasteryzacji. Wystarczy, że wstawimy słoiki do garnka z gorącą wodą i będziemy je gotować przez kwadrans od momentu, gdy woda zawrze. Sos pomidorowy do słoików doskonale sprawdzi się w towarzystwie domowego makaronu. Można też z powodzeniem zrobić z niego pełną charakteru zupę pomidorową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać
Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa
Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia