Jak zrobić salceson?
Salceson to rodzaj szynki gotowanej zrobionej z kilku rodzajów mięsa wieprzowego. Łopatka, ozory i golonka doprawiona czosnkiem i ziołami, bulionem jest bardzo popularnym w Polsce wyrobem garmażeryjnym. Salceson możesz również przygotować samodzielnie. Jak zrobić salceson?
Salceson jest dość tłustym rodzajem szynki, jednak jest bardzo smaczny i świetnie sprawdza się jako dodatek do zimnej płyty, np. na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Salceson robiony jest z kilku rodzajów mięsa, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak.
Przed gotowaniem szynki przygotuj bulion warzywny, aby mięso miało jeszcze lepszy aromat. Salceson zawiń szczelnie specjalną folią do salcesonu, możesz wykorzystać również folią spożywczą i rękaw do pieczenia, aby zabezpieczyć mięso przed zmianą formy i dostaniem się wody do salcesonu.
Do ogórków kiszonych doskonale sprawdzi się również domowy smalec. Tu poznasz przepis na smalec ze skwarkami, idealny na kanapkę.
Przepis na salceson
Składniki:
2 kg łopatki wieprzowej
400 g ozorów wieprzowych
mała golonka
pieprz ziarnisty kolorowy
sól, pierz mielony czarny
8 ząbków czosnku
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 m folii do salcesonu
1 l bulionu
łyżeczka ziół prowansalskich
Jak zrobić salceson?
Bulion zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ostudź. Zmiel dwukrotnie każdy rodzaj surowego mięsa w maszynce, przełóż do miski, dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem czarnym i solą.
W moździerzu potłucz sporo kolorowego pieprzu. Do mięsa wlej bulion i dokładnie wymieszaj, następnie uformuj długi, gruby wałek i obtocz go w pieprzu. Całość zawiń folią do salcesonu, zabezpiecz sznurkiem lub nitką.
Gotowy salceson włóż do dużego garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj przez godzinę, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie wyjmij salceson i odstaw go w suche miejsce na całą noc, aby ostygło.