Jak zrobić zdrowy dżem bez cukru?
Nie da się ukryć, że dżem jest jednym z tych produktów spożywczych, po który z miłą chęcią sięga wiele smakoszy. Większość z nas po prostu kupuje go w sklepach. Warto wiedzieć, że dżem własnej roboty jest znacznie zdrowszy.
Dlaczego dżem dostępny w sklepie nie jest najlepszym wyborem?
Dżem jest jednym z najpopularniejszych przetworów na bazie owoców. Doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek i naleśników. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na puszyste ciasto na wyborne placki .
Dżem dostępny w sklepach często ląduje w naszych koszykach. Z pewnością gotowy produkt jest sporą pokusą, ponieważ nie wymaga żadnych przygotowań. Niestety, niektóre ze sklepowych dżemów pozostawiają wiele do życzenia .
Dżem kupowany w sklepie w swoim składzie może zawierać wiele cukru. Czasami zastępuje się go syropem . Takie dodatki nie są najzdrowsze i mogą przyczyniać się do cukrzycy i otyłości. Obok słodzików znajdziemy również gumę guar.
Sama w sobie guma guar nie jest szkodliwa. Jednak jej nadmiar w diecie może doprowadzić do problemów gastrycznych. Zalicza się do nich, chociażby biegunkę . W związku z tym lepiej sięgać po dżemy, które jej nie zawierają. Taką pewność mamy wówczas, gdy przetwory przygotujemy samodzielnie.
(Canva.com / vm2002)
Jak przygotować domowy dżem bez cukru?
Dżem ze sklepu musi zawierać minimum 50% owoców. Specjał własnej roboty będzie miał ich znacznie więcej. Dobrej jakości owoce są kluczowe. Najlepiej przygotowywać przetwory z frykasów dostępnych w sezonie .
Dżem bez dodatku cukru można przyrządzić w bardzo prosty sposób, Wystarczą nam tylko owoce i odrobina soli . Na kilogram powinna przypadać jedna szczypta. Właśnie dzięki niej z owoców wydobędziemy słodycz.
Owoce musimy starannie przejrzeć. Nie mogą być niedojrzałe lub nadgniłe. W przeciwnym wypadku nasz dżem nie wyjdzie tak dobrze. Owoce należy umieścić w garnku i dusić na niewielkim ogniu. Dodajemy do nich wspomnianą szczyptę soli .
Duszenie owoców powinno trwać minimum godzinę. Po tym czasie nasz dżem powinien już być gotowy. Kiedy przelejemy go do słoiczków, produkt należy poddać pasteryzacji. Domowy dżem dobrze sprawdzi się jako dodatek do biszkoptu. Przepis na to ciasto jest równie prosty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet; WP Fitness