Leniwe w przepysznej odsłonie
Wikipedia / Przykuta / CC BY-SA 3.0

Nowa osłona uwielbianych leniwych

Leniwe są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki specjał. Okazuje się, że leniwe można przygotować w niekonwencjonalny sposób. Sekretnym składnikiem są banany.

Nie da się ukryć, że leniwe są nie lada gratką dla miłośników swojskich frykasów. Kluski w takiej formie od lat cieszą się sporą popularnością i bardzo trudno się im oprzeć. Kultowe pierogi leniwe będą jeszcze lepsze, jeśli wzbogacimy je o uwielbiane owoce.

Bananowe leniwe podbiją serca najbliższych

Pierogi leniwe są jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Prostota wykonania i niepowtarzalny smak sprawiają, że często goszczą one na polskich stołach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na klasyczne leniwe. Dziś sięgniemy po nieco odmienną recepturę.

Banany w leniwych? Dla niektórych spośród smakoszy coś takiego może wydawać się co najmniej kontrowersyjną ideą. Jednak specjał przyrządzony w ten sposób smakuje obłędnie. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Pierogi leniwe w tej oryginalnej odsłonie są bardzo proste w przygotowaniu. Efekt pozytywnie zaskoczy nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

Lidl partnerem loterii Visa, ujawniono szczegóły akcjiLidl partnerem loterii Visa, ujawniono szczegóły akcjiCzytaj dalej
  • 500 g twarogu
  • dojrzały banan
  • jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • cynamon
  • cukier

Bananowe leniwe

(Canva / afro)

Niezawodny przepis na wyjątkowe pierogi leniwe

Kiedy mamy już wszystkie produkty wymienione powyżej, możemy przystąpić do pracy. Najpierw banana i twaróg ugniatamy razem przy użyciu widelca. Najlepiej wykorzystać dojrzały owoc. Wówczas nasze leniwe wyjdą słodsze.

Do masy twarogowej dodajemy mąkę i jajko. Przy użyciu rąk wyrabiamy ciasto. Powinno być jednolite i niezbyt klejące. Z gotowego ciasta formujemy wałek, który spłaszczamy i kroimy na dosyć grube plastry.

Wałek z ciasta najlepiej kroić po skosie. Otrzymamy wtedy kształt klasycznych leniwych. Smakołyki umieszczamy partiami we wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je przez około pół minuty. Na koniec doprawiamy je cynamonem i cukrem.

Leniwe w tej odsłonie z pewnością przyprawią o szybsze bicie serca domowników. Jeśli masz ochotę na obiad w słonym wydaniu, wówczas warto sięgnąć po przepis na kopytka. Robi się je bardzo podobnie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Alaantkowe BLW

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł