Czy powinno się wyrzucać kiełkujący czosnek?
Kupiłeś czosnek, położyłeś go w ciepłym miejscu, a po dwóch dniach zauważyłeś na nich charakterystyczne zielone pędy, które swoim wyglądem przypominają szczypiorek. Przenigdy nie wyrzucaj go do kosza! Pędy są oznaką, że warzywo zawiera cenne przeciwutleniacze.
Dlaczego warto sięgnąć po kiełkujący czosnek?
Naukowiec Jong - Sang Kim na łamach magazynu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" udowodnił, że kiełkujący czosnek zawiera wiele niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia substancji.
Warzywo doskonale wpływa między innymi na kondycję naszego układu krwionośnego oraz serca. Zdaniem naukowca pędy oznaczają, że warzywo wytwarza różne substancje chroniące przed chorobami.
Co ciekawe zupełnie inne zdanie na temat kiełkującego czosnku miały nasze babcie, które zazwyczaj wyrzucały go do kosza. Dawniej kiełki na tym warzywie traktowano po prostu jako naturalną obronę warzywa przed pasożytami. Co na ten temat myślą kucharze? Zdradzamy poniżej.
Kucharze podzieleni
Przypominające szczypiorek kiełki czosnku są również przedmiotem kulinarnego sporu. Powód? Jedni szefowie kuchni wycinają je z wnętrza rośliny, ponieważ uważają je za zbyt ciężkostrawne, a inni chętnie po nie sięgają.
Niektórzy kucharze traktują je niemal jak szczypiorek i kładą je na kanapki. Dodatkowo część osób jest przekonana, że zielony dodatek absolutnie nie psuje smaku ząbków czosnku. Wszystko zależy jednak od naszego gustu oraz przekonań. Są jednak sytuacje, w których należy ograniczyć spożywanie czosnku. Poniżej zdradzamy, kiedy lepiej z niego zrezygnować.
Kiedy nie sięgać po czosnek?
Czosnek słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, ale w kilku sytuacjach raczej nie powinniśmy po niego sięgać. Eksperci odradzają go między innymi: mamom karmiącym piersią, osobom z niskim ciśnieniem, cukrzykom oraz wszystkim posiadającym wrażliwy żołądek.
W razie ewentualnych wątpliwości warto skonsultować się z odpowiednim specjalistą. Szczególnie gdy przyjmujemy leki, które mogą wchodzić w niepożądane interakcje ze znajdującymi się w czosnku substancjami.
Zainteresował Cię ten artykuł? Polecamy również nasz tekst na temat tego, jak uprawiać czosnek we własnym ogrodzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: portal.abczdrowie/kuchnia.wp/ przyjazny -dietetyk.pl