Wymieszaj z liścieniem laurowym i majerankiem. Domowa przyprawa do bigosu jest hitem
Bigos jest tradycyjnym daniem, które króluje na naszych stołach w Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Potrawa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy doprawisz ją mieszanką przypraw i dodasz kilka aromatycznych składników. Domowy bigos zachwyci każdego smakosza.
Bigos jest świątecznym daniem przyrządzanym z kapusty i mięsa. Najlepszy bigos uzyskasz, kiedy ugotujesz go z kiszonej kapusty. Jakie mięso dodaje się do bigosu? Boczek wędzony, kawałek boczku surowego lub karkówki wieprzowej i kiełbasę, koniecznie podsuszana.
W bigosie nie może zabraknąć również przesmażonej cebuli, suszonych grzybów i śliwek. To one sprawiają, że danie nabiera doskonałego aromatu. Wiele osób bigos doprawia wyłącznie solą i pieprzem. O wiele smaczniejsze danie uzyskasz, kiedy doprawisz je domową mieszanką przypraw.
Do bigosu warto dolać również pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina lub domowego grzańca winnego. Grzaniec przygotuj z miodem, pomarańczą i goździkami. Te dodatki wzmocnią smak całej potrawy. Bigos musi być gotowany przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu. To sekret doskonałej potrawy.
Domowa mieszanka przypraw do bigosu podkreśli smak i aromat całej potrawy
Do doprawienia bigosu potrzebujesz: 8 ziaren ziela angielskiego, 8 liści laurowych, 3 kulek jałowca, 8 ziaren pieprzu czarnego, łyżki suszonego majeranku, soli i 3 ząbków czosnku. Ziele angielskie, kulki jałowca i liście laurowe włóż do garnka z gotującym się bigosem. Dodaj również suszony majeranek.
Pod koniec gotowania do bigosu wrzuć zmielony w moździerzu pieprz i rozgniecione ząbki czosnku. Danie dopraw do smaku solą. Inne przyprawy są zbędne. Domowa mieszanka przypraw doskonale podkręci smak całej potrawy.
Jak długo gotować bigos? Czy bigos można mrozić?
Bigos powinien gotować się przez około 3- 4 godziny na wolnym ogniu. Po doprawieniu zdejmij go z palnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Drugiego dnia ponownie gotuj pod przykryciem całe danie przez około godzinę. To sekret najlepszego bigosu. Wszystkie składniki dobrze się przegryzą, a danie będzie zachwycać smakiem i aromatem.
Bigos po ostudzeniu możesz zamrozić. Wykorzystaj w tym celu mniejsze woreczki strunowe. Danie z mięsa i kapusty poporcjuj na mniejsze części. W ten sposób rozmrozisz dokładnie taką ilość bigosu, jaką potrzebujesz.
Na Boże Narodzenie przygotuj również wyśmienitą pieczeń mięsną z wędzonymi śliwkami . Pieczeń będzie o wiele lepszym dodatkiem do pieczywa od kupnych wędlin. Nie wyrzucaj sałatki jarzynowej, jeśli zostanie po świętach. W kilka minut zrobisz z niej wyśmienitą tartę- tu poznasz przepis Katarzyny Bosackiej na tartę z resztek sałatki, danie zachwyca smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej
-
Boisz się, że galareta do karpia wyjdzie mętna? Zawsze pamiętaj o ważnej zasadzie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama