Smakosze.pl Porady Jakich produktów nie należy wrzucać do zlewu?
pixabay.com/(CC0 Domena publiczna)/Semevent

Jakich produktów nie należy wrzucać do zlewu?

26 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ze zlewu w kuchni korzystamy każdego dnia, głównie w celu umycia naczyń czy produktów spożywczych przed gotowaniem. Niekiedy zdarza się, że do odpływu wrzucamy odpadki czy produkty, które mogą spowodować nie tylko zapchanie rur - takie działanie może mieć nawet wpływ na środowisko.

Łatwe pozbycie się kawowych fusów czy pozostałości po smażeniu jest kuszące, w końcu nie musimy marnować worków na śmieci, czy kombinować ze specjalistyczną utylizacją. Niestety nasze rury w pionie kuchennym szybko odczują negatywne skutki takich decyzji.

Czego nie wrzucać do kuchennego zlewu?

Wyżej wspomniany tłuszcz ma destrukcyjny wpływ na rury odpływowe oraz całą instalację wodną w pionie. Wydaje się nam, że bez problemu spłynie w dół do ścieków, lecz po drodze często staje się znacznie gęstszy, a w przypadku tłuszczy stałych, może zmienić się w twardą bryłę.

Z tego też powodu to tłuszcz jest właśnie głównym sprawcą zatorów. W połączeniu z resztkami jedzenia i innymi rzeczami tworzy silne zatory, których pozbycie się wymaga interwencji hydraulika, ponieważ zasypanie zlewu środkiem do czyszczenia rur nie wystarcza.

Makaron, ryż i skorupki jajek

Gdy zlewamy niedojedzone resztki zupy, w których pływa makaron lub ryż do zlewu, sprawiamy sobie spore kłopoty. Oba te produkty pęcznieją jeszcze bardziej w rurach pod wpływem wilgoci, dlatego często stanowią powód zapchanego odpływu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze zmiany w godzinach pracy Biedronki oraz Lidla. W tym tekście z kolei prezentujemy niesamowity trik, który pozwala sprawdzić funkcjonowanie zamrażalnika.

Skorupki po jajkach są twarde, a w połączeniu z innymi produktami sypkimi, takimi jak mąka, fusy czy kasza, tworzą swojego rodzaju cement, który blokuje drożność rur. W tym przypadku popularny "kret" może pomóc, jeśli jednak zbita gruda będzie zbyt duża, należy wezwać specjalistę.

Leki oraz obierki po ziemniakach

W przypadku leków prawdopodobieństwo zatoru jest niewielkie, ponieważ są tak zaprojektowane, aby rozpuszczały się w kontakcie z wodą. Niestety, rozpuszczone w niej substancje aktywne wpływają na środowisko, przez co zanieczyszczają wody powierzchniowe oraz ziemie uprawne, z których następnie korzystamy.

W skórkach po ziemniakach znajduje się mnóstwo skrobi, która ponownie działa podobnie do cementu. W odpływie tworzą gęstą zawiesinę, której pozbycie się konwencjonalnymi, domowymi metodami może być zbyt skomplikowane.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: urzadzamy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy