Jakich produktów nie należy wstawiać do zamrażarki?
Zamrażarka jest prawdopodobnie jednym z najlepszych miejsc do przechowywania żywności przez dłuższy czas. Nie każdy produkt nadaje się jednak do głębokiego mrożenia, gdyż może zmieniać się ich smak czy właściwości. Jednym z nich są jajka, które wstawione do chłodziarki w skorupkach wybuchają, brudząc wszystko wokół nich. Czego jeszcze nie powinno się wkładać do zamrażalnika?
Ciężko znaleźć lepszą metodę konserwowania żywności nich zamrażalnik. Niskie temperatury skutecznie hamują rozwój pleśni i bakterii, a także świetnie zachowują większość wartości odżywczych, koloru, smaku oraz aromatu jedzenia.
Niestety nie zaleca się wkładania do niej wszystkich produktów "jak leci" - niektóre z nich mogą bowiem po rozmrożeniu okazać się niesmaczne, ich struktura traci na jakości, a część może nawet zepsuć się pomimo zamrożenia.
Czego nie chować do zamrażalnika?
Przede wszystkim odradza się wkładania do niej jajek, niezależnie czy są ugotowane, czy surowe. Ugotowane jajka po zamrożeniu i odmrożeniu stają się twarde, gumowate i niesmaczne, co zupełnie niszczy przyjemność z ich jedzenia.
Z kolei jajka surowe, które są jeszcze w skorupkach, zwiększają swoją objętość po osiągnięciu minusowych temperatur. Następuje wtedy rozsadzenie skorupki od środka, a fragmenty jajek mogą zanieczyścić nie tylko wnętrze urządzenia, lecz także inne produkty obok.
Warzywa i owoce z dużą ilością wody
Większość z nich po zamrożeniu i rozmrożeniu wyjątkowo negatywnie zmienia swój wygląd. Warzywa jak sałata, ogórki, rzodkiewki czy seler naciowy wyglądają po takim procesie jak zgniłe, podobnie zachowują się niektóre świeże zioła, jak mięta, tymianek oraz bazylia.
Owoce z ogromną zawartością wody, między innymi arbuzy, winogrona, pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty tracą jędrność po zmrożeniu. Kryształki lodu formujące się w ich miąższu rozrywają strukturę i owoce zaczynają wyglądać jak przejrzałe, przy jednoczesnym nijakim smaku.
Produkty tłuste
Dania z dużą ilością tłuszczu, sosy, sery, śmietany i inne tego typu produkty zupełnie nie nadają się do przechowywania w zamrażalniku. Dzieje się tak z powodu różnicy zamarzania tłuszczu oraz wody. Nawet kiedy woda w majonezie czy sosie zamarznie, w tłuszczu dalej mogą rozwijać się patogeny.
Co więcej, wysoka zawartość tłuszczu sprzyja rozwarstwianiu się po rozmrożeniu. W efekcie całe potrawy mogą zmienić nagle swoją konsystencję, przez co nie będą już apetyczne i dobrze wyglądające.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu. Ten tekst wyjaśnia sposób na zabielanie zupy bez konieczności używania śmietany.
Źródło zdjęcia: canva/Andrey Nikitin, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet.pl Zapraszamy na nasz Instagram