Jakich ryb lepiej nie wybierać w sklepie?
Mimo iż ryby uznawane są za zdrowsze od mięsa, nie każdy gatunek faktycznie taki jest. Mnóstwo popularnych i, co więcej, smacznych rodzajów ryb zawiera w sobie niezdrowe, a nierzadko również niebezpieczne substancje. Jednymi z nich są panga oraz tilapia, które pełne są toksyn i metali ciężkich. Regularne jedzenie takiego mięsa może przyczynić się do problemów ze zdrowiem.
Mało kiedy jemy tyle ryb, co w Święta Bożego Narodzenia. Wierzący decydują się na to z pobudek religijnych, a inni z przyzwyczajeń, jednak faktem jest, że spożycie ryb wzrasta właśnie w okolicy grudnia. Jeśli i ty często je teraz jadasz, niżej zdradzamy, które gatunki wcale nie są zdrowe.
Ryby dostarczają duże ilości zdrowego i łatwo przyswajalnego białko oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety ich największym mankamentem jest fakt, że jedne z najczęściej kupowanych gatunków przy okazji przepełnione są szkodliwymi substancjami.
Ryby z toksynami
Na pierwszym miejscu jest panga, czyli prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny gatunek. Hodowana jest w Wietnamie w Mekongu, którego wody są wyjątkowo zanieczyszczone. Dodatkowo hodowcy nastrzykują ryby hormonami, aby zmusić je do rozmnażania w niewoli.
Jak podaje portal gotowanie.onet.pl, w procesie przetwarzania do ryb dodaje się związki fosforowe i niefosforowe, które zwiększają wchłanianie wody przez mięso. W efekcie mięso przepełnione jest skażoną wodą z Mekongu.
Tilapia wypełniona ołowiem
Ten gatunek hodowany jest głównie w Chinach w wodach, które również nie należą do najczystszych. Jej mięso zawiera wyjątkowo duże ilości ołowiu, który przedostaje się do naszych organizmów i wyrządza duże szkody.
Tilapia karmiona jest głównie paszą z modyfikowanej genetycznie kukurydzy, która przyczynia się do powstawania w ciele ryb zbyt dużej ilości kwasów tłuszczowych omega 6. Brak równowagi w spożyciu ich wraz z kwasami tłuszczowymi omega 3 może wywoływać choroby układu krwionośnego.
Rtęć w tuńczyku
Najczęściej dostępny w puszkach jest bardzo lubiany przez Polaków jako szybka przekąska czy składnik past oraz sałatek. W mięsie tuńczyka znajduje się rtęć, która w przypadku dużych i starych osobników, może osiągać ogromne stężenia.
Tuńczyk odżywia się mniejszymi organizmami wodnymi, z których przenikają związki rtęci do ciała tuńczyka. W trakcie rozwoju pochłania coraz większe ilości jedzenia, lecz rtęć nie jest wydalana - więc z każdym posiłkiem odkłada się jej jeszcze więcej. W ludzkim ciele rtęć również się kumuluje, co przy przekroczonych normach może negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst wyjawia prosty sposób na usunięcie mocnego zapachu z ryby.
Źródło zdjęcia: canva/tab1962
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotowanie.onet.pl