Smakosze.pl

canva/CobraCZ

Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Niektórzy traktują go jako chwast, a wielka szkoda. Mniszek lekarski to niezwykle cenna dla zdrowia roślina. Jego lista zalet zdaje się wręcz nie mieć końca. Co więcej, zrobimy z niego wiele pysznych przetworów.

Jakie są prozdrowotne zalety mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski to roślina, którą spotkamy na łąkach, w zaroślach, a nawet przy domowych trawnikach. Ma swoje stałe miejsce w medycynie ludowej. Jej właściwości znanej są od lat, prawdopodobnie nasze babcie robiły z nich pierwsze majowe przetwory.

Dziś popularny mlecz wraca do łask, a jego właściwości zadziwiają kolejne pokolenie. Roślina zawiera szereg witamin m.in. A, C, PP i z grupy B oraz minerały takie jak: potas, żelazo magnez i sód.

Mniszek lekarski ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i moczopędne. Dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran oraz wzmacnia zachodzące w naszym organizmie mechanizmy obronne. Jakie przetwory przyrządzimy z tej niezwykłej majowej rośliny?

Jakie przetwory przyrządzimy z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski jest jedną z pierwszych roślin, którą możemy z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pierwszych wiosennych przetworów. Zrobimy z niego pyszny i zdrowy miód (przepis znajdziecie tutaj ), wzmacniające syropy do herbaty, a nawet nalewki.

Poza kwiatami mniszka cenne są również jego inne części. Z płatków rośliny przyrządzimy smakowite wino, z korzenia - wzmacniający napar, a z liści zielony koktajl, sałatkę lub wiosenną zupę. Już wkrótce wypatrujcie na naszej stronie prostych i smacznych przepisów właśnie z tą rośliną w roli głównej. Na co warto zwracać uwagę przy zbiorach mniszka lekarskiego? Zdradzamy poniżej.

O czym należy pamiętać przy zbiorach mniszka lekarskiego?

Zbierając mniszek lekarski, warto stosować się kilku ważnych zasad. W przeciwnym razie nasze przetwory mogą okazać się po prostu nieudane. Po pierwsze po zebraniu kwiatów warto rozłożyć je na gazecie i poczekać aż "wyjdą" z nich ewentualni "nieproszeni goście". 

Po drugie powinniśmy zebrać mniszek tylko z własnego trawnika lub bezpiecznego miejsca, gdzie mamy pewność, jaka była technika jego nawożenia. Nie zrywajmy go z miejsc, które mogą być skażone wszelkim smogiem, zanieczyszczeniami i metalami ciężkimi.

Polecamy również nasz artykuł na temat cennych właściwości liści laurowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ euceryna.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >