Smakosze.pl
Mniszek lekarski

canva/CobraCZ

Jakie przetwory można zrobić z mniszka lekarskiego?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Już w maju na polach i łąkach pojawi się mniszek lekarski. Ten uroczy żółty kwiat może być nie tylko przepięknym dodatkiem do wiosennego bukietu, ale również wartościowym składnikiem wielu przetworów. Zdradzamy, co można zrobić z mnis

Niektórzy traktują go jako chwast, a wielka szkoda. Mniszek lekarski to niezwykle cenna dla zdrowia roślina. Jego lista zalet zdaje się wręcz nie mieć końca. Co więcej, zrobimy z niego wiele pysznych przetworów.

Jakie są prozdrowotne zalety mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski to roślina, którą spotkamy na łąkach, w zaroślach, a nawet przy domowych trawnikach. Ma swoje stałe miejsce w medycynie ludowej. Jej właściwości znanej są od lat, prawdopodobnie nasze babcie robiły z nich pierwsze majowe przetwory.

Dziś popularny mlecz wraca do łask, a jego właściwości zadziwiają kolejne pokolenie. Roślina zawiera szereg witamin m.in. A, C, PP i z grupy B oraz minerały takie jak: potas, żelazo magnez i sód.

Mniszek lekarski ma działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i moczopędne. Dodatkowo przyśpiesza gojenie się ran oraz wzmacnia zachodzące w naszym organizmie mechanizmy obronne. Jakie przetwory przyrządzimy z tej niezwykłej majowej rośliny?

Jakie przetwory przyrządzimy z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski jest jedną z pierwszych roślin, którą możemy z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pierwszych wiosennych przetworów. Zrobimy z niego pyszny i zdrowy miód (przepis znajdziecie tutaj), wzmacniające syropy do herbaty, a nawet nalewki.

Poza kwiatami mniszka cenne są również jego inne części. Z płatków rośliny przyrządzimy smakowite wino, z korzenia - wzmacniający napar, a z liści zielony koktajl, sałatkę lub wiosenną zupę. Już wkrótce wypatrujcie na naszej stronie prostych i smacznych przepisów właśnie z tą rośliną w roli głównej. Na co warto zwracać uwagę przy zbiorach mniszka lekarskiego? Zdradzamy poniżej.

O czym należy pamiętać przy zbiorach mniszka lekarskiego?

Zbierając mniszek lekarski, warto stosować się kilku ważnych zasad. W przeciwnym razie nasze przetwory mogą okazać się po prostu nieudane. Po pierwsze po zebraniu kwiatów warto rozłożyć je na gazecie i poczekać aż "wyjdą" z nich ewentualni "nieproszeni goście". 

Po drugie powinniśmy zebrać mniszek tylko z własnego trawnika lub bezpiecznego miejsca, gdzie mamy pewność, jaka była technika jego nawożenia. Nie zrywajmy go z miejsc, które mogą być skażone wszelkim smogiem, zanieczyszczeniami i metalami ciężkimi.

Polecamy również nasz artykuł na temat cennych właściwości liści laurowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ euceryna.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi:

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >