Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jeden z najzdrowszych owoców rośnie w Polsce. Jesienią robię z niego konfiturę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 02.10.2024 00:15

Jeden z najzdrowszych owoców rośnie w Polsce. Jesienią robię z niego konfiturę

dereń jadalny
Fot. Canva/Sanny11

Najzdrowszy owoc może rosnąć obok ciebie, a ty zupełnie nie masz o tym pojęcia. Jest bogaty w witaminy i cenne wartości odżywcze, które są niezbędne dla twojego organizmu. Koniecznie czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi, a przy okazji poznasz sposoby na przygotowanie z niego znakomitych przysmaków. 

Najzdrowszy owoc w Polsce

Okazuje się, że jednymi z najzdrowszych owoców są te, które pochodzą od derenia jadalnego. Ten owocowy krzew rośnie w Polsce, a my nie mamy pojęcia, jak cenny jest dla naszego zdrowia i co można z niego przygotować. Choć pojawiają się one pod koniec lata, wciąż są dostępne.

A to dobry powód, aby poznać sposoby na ich przetworzenie. Co prawda nie są one słodkie, lecz cierpkie, a smakiem przypominają wiśnie lub żurawinę. Mimo wszystko warto włączyć je do swojej diety. W dodatku owoce są cenne dla zdrowia. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły. 

dereń.jpg
Fot. Canva/Nahhan
Kroję cebulę i zawijam w folię razem z kurczakiem. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Prozdrowotne właściwości derenia

Dereń jadalny ma wiele właściwości. Można wykorzystać je do leczenia anemii, problemów żołądkowych i układu moczowego. Wszystko dlatego, że owoce bogate są w witaminy z grup A, C oraz P. Ponadto w składzie znajduje się także sporo żelaza, potasu, cynku, miedzi, wapnia i nagnaniu. Bogactwo składu jest naprawdę imponujące, ale pojawia się pytanie, jak przetworzyć owoce derenia, aby cenne wartości odżywcze trafiły do naszego organizmu. To wcale nie musi być trudne. 

Co przygotować z derenia?

Zastosować derenia jest naprawdę sporo. Z jego owoców można przygotować sok, który dodany do herbaty jest znakomitym sposobem na przeziębienie. Oprócz niego warto przygotować także konfitury, które urozmaicą na przykład desery. Ucieszą się także fani domowych nalewek, bo przygotowana z owoców dereniówka jest nie do pobicia.

Niektórzy owoce derenia kiszą w słoikach, a te smakiem przypominają… oliwki. Pomysł, choć kontrowersyjny jest wart zarysowania. Szukaj przepisów i koniecznie włącz owoce do swojej diety, a nie pożałujesz. 

konfitura .jpg
Fot. Canva/elena_hramova