Jedzenie produktów po terminie
Pixabay / difisher

Produkty, które można jeść nawet po terminie. Jest ich całkiem sporo

Smakowite jedzenie czasami może zbyt długo zalegać w naszych lodówkach. Wówczas przeważnie decydujemy się na jego wyrzucenie. Okazuje się, że część produktów można jeść nawet po terminie. Mowa między innymi o produktach w puszcze, ryżu, makaronach i części nabiałów.

Jedzenie jest bliskie sercu każdego smakosza. W naszych lodówkach przeważnie możemy natknąć się na przeróżne smakołyki. Niestety, czasami kupujemy zbyt wiele produktów i zanim się obejrzymy, ich data ważności dobiega końca.

Jedzenie po terminie wcale nie musi być niezdatne do spożycia

Smakowite jedzenie niejednokrotnie wywoływało u nas zachwyt. Jednak praktycznie wszystkie produkty spożywcze są oznaczone datami, które wskazują na to, do kiedy można je jeść. Spośród nich można wyszczególnić dwa rodzaje wskazówek producenta.

Jedzenie, które posiada datę oznaczoną jako „należy spożyć do”, dotyczy produktów, które po przekroczeniu terminu nie powinny być przez nas zajadane. Taka adnotacja przeważnie znajduje się na mniej trwałych smakołykach.

Przeterminowane jedzenie z adnotacją „należy spożyć do” wcale nie musi być popsute. Nie zacznie ono pleśnieć od razu po przekroczeniu terminu. W związku z tym warto najpierw sprawdzić, czy na pewno nie możemy go spałaszować.

Kojarzysz czerwone koszyki z Biedronki? Mają ukrytą, dodatkową funkcjęKojarzysz czerwone koszyki z Biedronki? Mają ukrytą, dodatkową funkcjęCzytaj dalej

Oznaczenie „najlepiej spożyć przed” dotyczy jakości produktów. Po wskazanym terminie jedzenie nadal będzie nadawało się do spożycia. Jednak jego jakość będzie gorsza z dnia na dzień. Warto wiedzieć, które smakołyki po terminie nie powinny od razu lądować w koszu.

Jakie jedzenie możemy jeść nawet przeterminowane?

Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Medonet, jedzenie po terminie może być jeszcze przez nas wykorzystane. Dotyczy to głównie produktów, które powszechnie uznawane są za dobrze spełniające się w roli zapasów.

Nie powinno być dla nikogo zaskoczeniem, że jedzenie zamknięte w puszkach możemy zajadać nawet po przekroczeniu terminu ważności. Należy jednak pamiętać o tym, że opakowanie nie może być zardzewiałe, wybrzuszone lub dziurawe. Nasz niepokój powinny wywołać także gazy wydzielające się po otwarciu. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak otworzyć konserwę bez otwieracza.

Przeterminowane suszone warzywa strączkowe, również mogą być przez nas jedzone. W koszu nie powinny także lądować makarony, ryż i kasze. Nadają się one o wiele dłużej do spożycia, niż mógłby sugerować to termin wskazany na opakowaniu. Warto wiedzieć, jakiego błędu należy się wystrzegać, podczas gotowania makaronu.

Na liście produktów, które można jadać po terminie, znajdują się również twarde sery takie jak parmezan. Oczywiście nie mogą mieć one śladów pleśni. Jajka także mogą być dłużej zdatne do spożycia. Najpierw należy je sprawdzić. Jeżeli nie wypływają na powierzchnię wody, wówczas nie mamy powodów do obaw.

Okazuje się, że także masło klarowane może wytrzymać w lodówce nawet 15 miesięcy. Z kolei jogurt nadaje się do jedzenia, nawet 3 tygodnie po upływie terminu. Należy uprzednio sprawdzić jego zapach i smak. Rzecz jasna nie dotyczy to już otwartych produktów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Medonet; Lelum

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł