Karp bez ości i posmaku mułu? Nic prostszego. Z nami zrobisz go idealnie, mamy najlepsze triki
Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Karp wymaga odpowiedniego przygotowania. Rybę filetuj dzień przed Wigilią. Musi moczyć się w mleku i przyprawach przez całą noc, żeby nie trąciła mułem. Karpia natrzyj również sokiem z cytryny i smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Wszystkie ości się wytopią.
Karp jest rybą, która ma tylu zwolenników, co przeciwników. Wiele osób nie przepada za karpiem ze względu na jej intensywny zapach i posmak mułu, a także za duże ości, które utrudniają jedzenie. Kilka prostych trików sprawi jednak, że ryba będzie bardzo delikatna i nie będzie miała żadnych ości. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu?
Filetowanie karpia jest naprawdę proste. Potrzebna Ci będzie większa deska do krojenia i bardzo ostry nóż, żeby jednym nacięciem oddzielać mięso. Karp ma zarówno duże, jak i małe ości, które znajdują się w filetach. Na to też jest sposób. Jak zrobić karpia bez ości i posmaku mułu? Kluczowe są nacięcia w odpowiednich miejscach, skropienie sokiem z cytryny i smażenie na głębokim tłuszczu.
Karp wymaga moczenia w mleku. Filety zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na kilka godzin. Z zapachem poradzą sobie również przyprawy, które z pewnością masz w domu. Przyprawy te wykorzystujesz do ugotowania każdej zupy i mięsnych sosów.
Jak pozbyć się ości z karpia? Poznaj najlepszy sposób filetowania ryby
Odetnij głowę i płetwy. Karpia połóż na desce. Przy pomocy ostrego noża zrób nacięcie od strony głowy i przeciągnij ostrze do ogona. Rybę odwróć i powtórz czynność. Usuń kręgosłup i duże ości, odetnij ogon.
Na filetach zrób poprzeczne, niewielkie nacięcia. Po moczeniu natrzyj rybę sokiem z cytryny i smaż na głębokim oleju lub większej ilości masła klarowanego. Dzięki nacięciom ości dosłownie się rozpuszczą.
Namocz karpia w mleku i przyprawach. Nie będzie trącił mułem
Filety włóż do miski i zalej zimnym mlekiem. Dodaj 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Rybę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia osusz kawałki karpia, skrop je solidnie sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie opłucz i osusz filety, natrzyj solą, pieprzem, obtocz w jajku i bułce tartej lub w mące krupczatce i smaż kilka minut na złoty kolor. Tak przyrządzony karp posmakuje każdemu. Będzie delikatny i bardzo aromatyczny.
Co zrobić, żeby pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Poznaj sztuczkę najlepszych kucharek. Dowiedz się również, jak uratować zbyt słony bigos na święta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama