Karp w galarecie jak z PRL-u. Dotarliśmy do kultowego przepisu
Karp w galarecie nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Charakterystyczny smak ryby pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa. Dziś łatwo możemy odtworzyć tę klasyczną potrawę w swoim domu.
Aby delektować się pysznym karpiem w galarecie nie potrzebujesz wehikułu czasu. Nasz poniższy przepis w zupełności wystarczy do odbycia tej podróży. Zaskocz swoich najbliższych i uracz ich przysmakiem jak za dawnych lat.
Przepis na klasycznego karpia w galarecie
Składniki:
-
1-1,5 kg wypatroszonego karpia
-
2-3 pietruszki
-
2 duże marchewki
-
niewielki kawałek korzenia selera
-
5-6 ziaren ziela angielskiego
-
2-3 liście laurowe
-
2 łyżki octu
-
2 białka jaj
-
1 łyżeczka żelatyny
-
1-2 łyżeczki soku z cytryny
-
garść rodzynek
-
natka pietruszki do dekoracji
-
cukier
-
sól
-
ziarna czarnego pieprzu
Jak przyrządzić tradycyjnego karpia w galarecie?
Warzywa do karpia w galarecie obierz i pokrój na mniejsze kawałki . Rybę oczyść z łusek, pozbaw ją głowy, ogona oraz płetw . Pozostałą tuszę podziel na dzwonka .
Do dużego garnka włóż warzywa i pozbawiony oczu łeb karpia . Zalej składniki 1,5 l zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Wywar do karpia w galarecie osól, doprowadź do wrzenia, a następnie trzymaj na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut .
Do bulionu na karpia w galarecie dodaj dzwonka . Gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż ryba stanie się miękka . Tak przygotowane mięso wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową . Bulion przecedź przez sito, ponownie wlej do garnka i gotuj jeszcze przez kilkanaście minut, a następnie odstaw do schłodzenia .
Do wywaru do karpia w galarecie dodaj 2 łyżki octu oraz 2 białka . Całość podgrzej, cały czas mieszając, i doprowadź do wrzenia . Z powierzchni bulionu usuń szumowiny . Wywar przecedź starannie przez czystą ściereczkę lub gazę .
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie napęczniały proszek rozpuść, podgrzewając go na małym ogniu, i połącz z wywarem do karpia w galarecie . Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny tak, aby wywar miał wyraźny słodko kwaśny posmak .
Przygotuj półmisek do podania karpia w galarecie i wylej na niego kilka łyżek bulionu . Wstaw do lodówki do stężenia, a następnie na warstwie galarety ułóż ugotowaną wcześniej rybę . Dookoła ryby poukładaj namoczone rodzynki, całość zalej pozostałą ilością wywaru i odstaw znowu do lodówki , aż galareta się zetnie. Przed podaniem, karpia w galarecie udekoruj natką pietruszki . Pieczenie w miodzie to pyszny sposób na przyrządzenie karpia . Chrupiący smażony karp uświetni rodzinną wieczerzę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
-
Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody
-
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama