Smakosze.pl
karp

Canva / hanbr

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

29 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Przedstawiamy świąteczny przepis, który przekona do karpia niejednego sceptyka. Elegancka ryba zapieczona w sosie miodowo-musztardowym znika z półmiska w mgnieniu oka. Jego przygotowania jest przy tym szybkie i nie nastręcza żadnych trudności. Ten sposób to totalny hit.

Przyrządzenie pieczonego karpia zaczyna się dzień wcześniej. Wtedy to właśnie przygotowuje się cebulową pierzynkę, w której ryba leżakuje w lodówce. Dzięki temu pozbywamy się jej charakterystycznego błotnego posmaku. Ten karp wprost rozpływa się w ustach.

Świąteczny makowiec bez pieczenia

Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatycznego pieczonego karpia

Składniki:

  • 4-5 kawałków filetu z karpia (ok. 800 g)

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • mąka pszenna do obtoczenia ryby

  • masło klarowane do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • 3 łyżki miodu

  • 2-3 łyżki musztardy

  • 1-2 łyżeczki oliwy

Jak przyrządzić karpia pieczonego w miodzie?

Przygotuj filety z karpia. W tym celu oczyszczone płaty ryby pokrój na porcje. Posyp je solą i obtocz w mące pszennej. Kawałki karpia układaj w naczyniu, przekładając je obraną i pokrojoną w plastry cebulą, a następnie odstaw pod przykryciem do lodówki na 1-2 noce.

Po upływie tego czasu karpia wyjmij z naczynia, a cebulę wyrzuć. Na patelni dobrze rozgrzej masło klarowane i obsmażaj na nim filety na złoty kolor z obu stron. Gotowe kawałki ryby układaj w naczyniu żaroodpornym.

W osobnej miseczce przygotuj sos do karpia, starannie mieszając ze sobą jego składniki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Rybę poobkładaj pokrojonym warzywem i polej sosem miodowo-musztardowym.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Karpia w miodzie piecz w nim przez ok. 15 minut. Gotową rybę podawaj na gorąco, polaną sosem. Poznaj sprawdzone patenty na przygotowanie pysznego karpia. Z nami właściwe odgrzanie karpia nie sprawi żadnej trudności.

Canva / stevepb z Pixabay

Canva / stevepb z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >