Wzmacniająca kawa ze złotym mlekiem
Kaw a według popularnej historii została odkryta przez hodowcę kóz z Afryki. Zauważył, on, że jego zwierzęta są pobudzone po zjedzeniu owoców pewnej rośliny. Kiedy sam spróbował owoców kawy, zorientował się, że ma o wiele więcej energii i siły.
Dawniej kawa była żuta, sam napar rozpowszechnił się dzięki Arabom, którzy opracowali parzenie zmielonych i prażonych nasion kawy . Dziś napój ten jest popularny na całym świecie, lecz sposoby jego picia różnią się w zależności od regionu.
Kawa jest napojem, który można pić na wiele sposobów
W Polsce najchętniej pije się zwykłą kawę z mlekiem i cukrem, choć to połączenie może być szkodliwe dla naszego organizmu. Koneserzy jej smaku uwielbiają jednak pić klasyczną czarną, ze świeżo mielonych nasion.
Włosi szczycą się swoim espresso , czyli intensywną kawą podawaną w małej filiżance o mocnym smaku i piance unoszącej się na powierzchni. Picie kawy jest dla nich rytuałem i określone jest wieloma zasadami, np. przeważnie spożywają ją stojąc przy barze.
Z kolei mieszkańcy fiordów opracowali zupełnie inną metodę. Skandynawowie dodają bowiem do swojej kawy żółtko kurze . Takie połączenie gwarantuje doskonałe walory smakowe, choć pomysł połęczenia ze sobą tych dwóch produktów wydaje się dość kontrowersyjny. Więcej o tej metodzie przeczytasz tutaj.
Kawa ze złotym mlekiem ma niesamowite właściwości
Choć kawa uznawana jest za napój dietetyczny (kofeina zmniejsza apetyt oraz łaknienie, a dodatkowe pobudzenie sprzyja wysiłkowi fizycznemu) , to niektóre dodatki mogą zniszczyć jej właściwości. Chodzi głównie o mleko i jeszcze gorszą śmietankę.
Zabielanie kawy nabiałem i dodatkowo dosypywanie do niej cukru sprawia, że staje się jeszcze smaczniejsza, ale też bardziej tucząca. Warto więc zamiast klasycznej śmietanki czy słodzonego mleka dodawać do kawy tzw. "złote mleko ", które ma niesamowite właściwości - przede wszystkim wzmacniające. Od starożytności jest napojem joginów.
Czym tak naprawdę jest złote mleko? Bazę do niego tworzy napój mleczny - mleko krowie sprawdza się równie dobrze jak owsiane, ryżowe czy migdałowe. Jednak jego kluczowym składnikiem jest kurkuma. To ona nadaje napojowi prozdrowotne właściwości i piękny, złoty kolor. Ta niesamowita przyprawa zawiera w sobie składniki, które posiadają w łaściwości antynowotworowe i przeciwzapalne, oczyszcza też wątrobę i nerki.
Kurkumina, czyli żółty barwnik zawarty w kurkumie wpływa też na pracę mózgu. Co więcej, stymuluje układ odpornościowy, a nawet spowalnia proces starzenia. Ma też potencjał przeciwlękowy i przeciwdepresyjny, wywierając wpływ na produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia.
Przepis na złote mleko
Składniki:
-
250 ml mleka
-
1,5 łyżeczki kurkumy
-
szczypta pieprzu cayenne
-
miód do smaku
-
pół łyżeczki startego imbiru
-
pół łyżeczki oleju kokosowego
-
szczypta cynamonu
Na początku rozgrzej olej kokosowy w rondelku, a następne wsyp kurkumę z miodem i pieprz. Podgrzewaj je przez 30 sekund, a następnie zalej mlekiem, nie doprowadzając go do wrzenia mleka. Po podgrzaniu dodaj pozostałe przyprawy i dolej do kawy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: odnatury.pl, pasiekisadowskich.pl, konesso.pl