Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupełnie nowy sposób na klejenie pierogów
Adam Moskal
Adam Moskal 07.03.2021 01:00

Zupełnie nowy sposób na klejenie pierogów

Pierogi jakich nie jadłeś
instagram.com/@zubeydemutfakta

Pierogi są doskonałym posiłkiem, które spełnić mogą oczekiwania praktycznie każdego człowieka. Różnorodność farszy, a także mnóstwo rodzajów ciasta sprawiają, że nawet najbardziej wybredni smakosze mają możliwość znalezienia czegoś dla siebie.

Nie wszystkie pierogi muszą wyglądać jednak tak samo. Praktycznie każda kultura może pochwalić się swoim odpowiednikiem polskich pierogów - poniżej prezentujemy wyjątkowo nowatorski sposób przygotowywania tego klasycznego i pysznego dania. 

Pierogi, które zapierają dech w piersi

Poniższa receptura pozwala na przygotowanie pierogów w sposób, którego praktycznie żaden, nawet najzdolniejszy kucharz, nie zna. Największą różnicą jest to, jak takie pierogi prezentują się na talerzu - wyglądają jak zapieczone różyczki z pysznym wypełnieniem.

Tradycyjna wersja przyzwyczaiła nas, że pierogi są miękkie i delikatne. W tym przepisie pierogi nie są gotowane, dlatego nie mogą posiadać miękkiej struktury. Zamiast tego zapieka się je w piekarniku, stąd ich chrupkość i wspaniała karmelizacja. 

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy, dlaczego warto zrezygnować z cukru według Anny Lewandowskiej. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwie nostalgiczny smak - chleb z cukrem, do którego należy dodać sekretny składnik. 

Przepis na zapiekane pierogi

Składniki: 

Ciasto: 

  • 1 szklanka wody

  • 1 jajko

  • 1 łyżka masła

  • 3,5 szklanki mąki

Farsz:

  • 420 gramów mielonej wieprzowiny

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • kminek

Sos: 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól 

  • 3,5 szklanki wody

Na początku przesiej mąkę do sporej miski - pozbycie się grudek spowoduje, że ciasto będzie o wiele łatwiejsze w ugniataniu. Do mąki dodaj sól, miękkie masło, jajko oraz ciepłą wodę. Zacznij mieszać ciasto drewnianą łyżką przez około 5 minut.

Gdy masa stanie się zbyt sztywna, przełóż ją na blat i zacznij wyrabiać. Gdy ciasto będzie już miękkie, plastyczne i elastyczne, odłóż je z powrotem do miski, przykryj folią i odstaw na 30 minut, aby mąka wchłonęła odpowiednio dobrze całą wilgoć z wody oraz jajek.

Do mięsa w misce dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól, pieprz oraz kminek i dokładnie je wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na blacie i wycinaj z niego okręgi szklanką tak, jak w tradycyjnym przepisie. Następnie ułóż wycięte ciasto tak, aby każdy plasterek nakładał się na kolejny - 4 w rzędzie wystarczą. 

Wyłóż na rzędy ciasta farsz, zawiń jeden róg każdego plasterka do połowy farszu, a następnie zroluj je w kształt różyczki. Każdą z nich ułóż na blaszce do pieczenia i zalej sosem z wymieszanej wody, soli i koncentratu. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Poniżej możesz zobaczyć, jak wygląda efekt końcowy. Smacznego.

instagram.com/@zubeydemutfakta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram