Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.06.2021 02:00

Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

Ogórki małosolne i kwestia soli
Canva / lily_rochha

Ogórki małosolne są kulinarną klasyką, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że kluczowe podczas przygotowań jest dodanie odpowiedniej ilości soli. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka przyprawy. Dzięki zachowaniu takich proporcji ogórki małosolne wyjdą perfekcyjnie.

Nie da się ukryć, że ogórki małosolne zalicza się do szlagierów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają je w formie przekąski. Oczywiście najlepiej smakują ogórki, które przygotujemy samodzielnie.

Przyrządzenie specjału jest banalnie proste. Wystarczy przestrzegać kilku kluczowych zasad. Jedną z nich jest wzbogacenie zalewy o odpowiednią ilość soli. Jednak nie możemy zapomnieć również o innych dodatkach.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Ile soli potrzebują ogórki małosolne?

W każdym domostwie ogórki małosolne przygotowuje się w odrobinę inny sposób. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na specjał od Ani Starmach. Dziś sięgniemy po sprawdzoną recepturę, z której korzystały nawet nasze babcie. Sekret tkwi w zastosowaniu odpowiednich proporcji wody i soli.

Bez wątpienia sól jest jednym z najważniejszych składników ogórków małosolnych. Właśnie za jej sprawą frykasy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Jeśli chcesz, aby Twoje ogórki małosolne wyszły idealnie, koniecznie stosuj się do zasady, według której na litr wody powinna przypadać łyżka soli.

Rzecz jasna ilość soli, którą powinniśmy dodać do specjału, w znacznej mierze zależy od naszych preferencji smakowych. Jeśli wolisz, kiedy ogórki małosolne są bardziej słone, wówczas w litrze wody możemy rozpuścić półtorej łyżki soli. Pamiętajmy jednak, że większa ilość sprawi, że smakołyk będzie stanowczo zbyt słony.

Przepis na idealne ogórki małosolne

Ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 5 gałązek kopru

  • 4 ząbki czosnku

  • 20 cm korzenia chrzanu

  • sól kamienna

  • 1,5 l wody

Ogórki małosolne w przepysznej odsłonie
Ogórki małosolne w przepysznej odsłonie

(Canva / Yuri Iluhin)

Ogórki starannie szorujemy. Następnie namaczamy je w zimnej wodzie przez przynajmniej 3 godziny. Dzięki temu warzywa będą bardziej jędrne. W tym czasie starannie czyścimy słoiki. Umieszczamy w nich pokrojone gałązki kopru, ząbki czosnku i kawałki korzenia chrzanu.

Wodę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy do niej sól, która powinna się rozpuścić. W słoikach umieszczamy pionowo ogórki. Całość zalewamy ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Naczynia przykrywamy talerzykami.

Ogórki małosolne będą gotowe po trzech dniach. Jednak możemy zajadać je już po dobie. Warto również wypróbować przepis na ogórki kiszone o delikatnie słodkim smaku. Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Express Bydgoski

Tagi: Ogórki sól