Smakosze.pl Przepisy Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy
canva/papkin, Getty Images

Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy

22 czerwca 2022

Klopsiki w sosie koperkowym są smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Wystarczy, że będziecie je gotować w bulionie do wypłynięcia, a wyjdą delikatne i soczyste. Warto spróbować.

Klopsiki są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Te drugie często przyrządza się na patelni, a nie każdy może sobie pozwolić na tak ciężkie danie. Gotowane w delikatnym bulionie mięso będzie znacznie lżejsze , a dzięki dodatkowi aromatycznego kopru zachwyci was również smakiem.

Przepis na wyborne klopsiki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • kilka łyżek bułki tartej

  • 1 jajo

  • bulion warzywny ub drobiowy

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 150 ml gęstej śmietany lub gęstego jogurtu

  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie klopsików w sosie koperkowym:

Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i buka tartą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.

W większym garnku umieszczamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Następnie wrzucamy do niego przygotowane klopsiki. Gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy przenosimy je na talerz.

Pół szklanki bulionu mieszamy ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Dodajemy też mąkę. Całość mieszamy z zawartością garnka i gotujemy przez chwilę. Sosem polewamy klopsiki. Podajemy z młodymi ziemniakami. Smacznego.

Po inne przepisy na smakowite mięsne rarytasy zajrzyjcie naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować kultowe klopsiki takie jak w IKEA . Ten natomiast zbiera wskazówki, które pomogą wam zrobić wyborne rybne kotlety z warzywami .

Klopsiki w sosie koperkowym posmakują każdemu
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy