Klopsiki w sosie koperkowym miękkie niczym aksamit. Smakują jak na obiedzie u mamy
Klopsiki w sosie koperkowym są smacznym i lekkim daniem, które spodoba się całej rodzinie. Wystarczy, że będziecie je gotować w bulionie do wypłynięcia, a wyjdą delikatne i soczyste. Warto spróbować.
Klopsiki są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Te drugie często przyrządza się na patelni, a nie każdy może sobie pozwolić na tak ciężkie danie. Gotowane w delikatnym bulionie mięso będzie znacznie lżejsze , a dzięki dodatkowi aromatycznego kopru zachwyci was również smakiem.
Przepis na wyborne klopsiki w sosie koperkowym
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
kilka łyżek bułki tartej
-
1 jajo
-
bulion warzywny ub drobiowy
-
1 pęczek świeżego koperku
-
150 ml gęstej śmietany lub gęstego jogurtu
-
2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie klopsików w sosie koperkowym:
Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i buka tartą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
W większym garnku umieszczamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Następnie wrzucamy do niego przygotowane klopsiki. Gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy przenosimy je na talerz.
Pół szklanki bulionu mieszamy ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Dodajemy też mąkę. Całość mieszamy z zawartością garnka i gotujemy przez chwilę. Sosem polewamy klopsiki. Podajemy z młodymi ziemniakami. Smacznego.
Po inne przepisy na smakowite mięsne rarytasy zajrzyjcie naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować kultowe klopsiki takie jak w IKEA . Ten natomiast zbiera wskazówki, które pomogą wam zrobić wyborne rybne kotlety z warzywami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem
-
Najprostszy sposób na grzybki w occie. Są tak dobre, że nikt nie zdoła opanować cieknącej ślinki
Źródło: newsy.gotujmy