Smakosze.pl Dieta Zalety klasycznego kompotu ze świeżych owoców
YouTube / kanał: Uwaga Babcia Gotuje / kadr z filmu

Zalety klasycznego kompotu ze świeżych owoców

3 marca 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Kompot to nic innego jak napój, który powstaje w wyniku gotowania świeżych bądź suszonych owoców. Możemy pić go na zimno, bądź podgrzany, dlatego doskonale smakuje o każdej porze roku.

Tradycyjnie wyjątkowy kompot z suszu pijemy jedynie w Wigilię, jednak ten ze świeżych owoców możemy spożywać całym rokiem. Wystarczy znaleźć aktualnie najtańsze bądź najłatwiej dostępne owoce i możesz nagotować cały garnek tego pysznego napoju.

Smak to bardzo ważna kwestia, ale to, co wyróżnia kompot najbardziej to jego prozdrowotne działanie i niezwykłe korzyści, jakie płyną z jego spożywania. Bogactwo, jakie znajdziemy w niepozornym napoju, jest zdumiewające.

Kompot - niepozorny bohater

Kto by pomyślał, że klasyczny napój z dzieciństwa może być tak cenny? Zrobiony ze świeżych warzyw jest znacznie zdrowszy niż soki z kartonów, nawet te, które obiecują 100% owoców i krótki termin ważności.

Domowy napój dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych do życia i zdrowia witamin, takich jak C, A, B, K i E. Taka dawka witamin to gwarancja doskonałej o dporności oraz poprawy pracy całego układu nerwowego.

Znajdziemy w nim także sole mineralne, których próżno szukać w sklepowych sokach. Co więcej, kompot jest niezwykle lekkostrawny i przyjazny dla organizmu, ponieważ powstaje z owoców już ugotowanych. Kompot ze świeżych owoców jest dużo zdrowszy niż ten wigilijny z suszu.

Na jakie dolegliwości pomoże nam kompot?

Jeśli chcemy, aby kompot zachował wszystkie swoje właściwości, przede wszystkim nie powinniśmy go pod żadnym pozorem słodzić. Jeśli lubimy słodkie smaki, po prostu dodawajmy do niego mocno słodkie owoce.

Gdy przestrzegamy tej jednej zasady, możemy pełnymi garściami czerpać z dobrodziejstw, jakie oferuje nam kompot. Ten z jabłek jest pełen antyoksydantów, które mają działanie odmładzające i poprawiające wygląd skóry.

Jeśli mamy skłonności do przejadania się, najlepiej sięgnąć po kompot z dodatkiem śliwek , który daje subtelne uczucie sytości i sprawia, że na obiad zjemy nieco mniej niż zazwyczaj. Śliwki poprawiają także działanie całego układu pokarmowego i wpierają pracę jelit.

W sezonie letnik bezcenny będzie kompot z rabarbaru, który przynosi ulgę we wzdęciach oraz gruszkowy, który odkwasza organizm i pomaga w walce zaparciami. Oczywiście najlepszy dla nas jest kompot złożony z różnorakich owoców, które wzajemnie wpierają się swoim właściwościami.

Przepiękny, apetyczny kompot z artykułu pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje, który znajdziecie na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradyfit

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy